Winst Ahold door dollar en Stop & Shop

ROTTERDAM, 13 JUNI. Detailhandelsconcern Ahold heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 234,4 miljoen gulden winst gemaakt, 69 procent meer dan een jaar eerder. De overname van de Amerikaanse supermarktketen Stop & Shop in 1996 en de hoge dollarkoers zorgden voor de meeste winstgroei.

Uitgedrukt in winst per aandeel was de groei minder spectaculair: een stijging van 23 procent tot 1,36 gulden per aandeel. Ahold deed vorig jaar een claimemissie, waardoor het gemiddeld aantal uitstaande aandelen toenam van bijna 126 miljoen tot 168 miljoen.

Het concern maakte gisteren bekend dat het aandeel op 21 juli aanstaande wordt gesplitst in een verhouding 3 op 1. Op de Amsterdamse effectenbeurs opende Ahold vanmorgen op 164,40 gulden, 4,60 gulden meer dan het slot van gisteren. Na een aanvankelijke stijging, tot 165,50, zakte de koers in de morgen tot 161,30.

Ahold boekte in het eerste kwartaal een omzetstijging van 48 procent, tot 14 miljard gulden. Zonder de overname van de Amerikaanse keten Stop & Shop zou de omzetgroei beperkt zijn gebleven tot 17 procent.

Met Stop & Shop heeft het belang van de Amerikaanse Ahold-activiteiten die van de Nederlandse ver overstegen. In de Verenigde Staten steeg het bedrijfsresultaat met 144 procent tot 297,5 miljoen gulden (159,1 miljoen dollar).

Het bedrijfsresultaat in Nederland nam toe met 9,8 procent tot 165,5 miljoen gulden. Supermarktketen Albert Heijn versterkte zijn marktpositie door onder meer de overname van Primarkt. Minder goed verging het de speciaalzaken (Etos, Gall & Gall, Jamin) die hun resultaat zagen teruglopen. Ook de productiebedrijven brachten minder geld op.

Het bedrijfsresultaat in Europa, exclusief Nederland, steeg met 6 procent tot 34 miljoen gulden. De onderneming draait met name goed in Portugal. In Tsjechië leed Ahold een verlies door een eenmalige bijzondere last, terwijl Polen en Spanje nog kampen met aanloopverliezen. In Zuid-Oost-Azië verloor Ahold 15 miljoen gulden, onder meer door investeringen in China. De Latijns-Amerikaanse activiteiten waren goed voor een bedrijfsresultaat van 15,8 miljoen gulden.