Voorzitter Michielse weg bij De Unie

ROTTERDAM, 13 JUNI. Voorzitter C. Michielse van de vakbond De Unie heeft gisteren zijn functie neergelegd. Michielse (48 jaar) heeft ruim tien jaar de leiding gehad over De Unie. Hij heeft nog geen andere betrekking gevonden.

Michielse, die intern al enkele maanden geleden zijn vertrek had aangekondigd, stapt volgens een woordvoerder op omdat hij iets wil gaan doen buiten de vakbeweging. Hij is sinds 1973 vakbondsbestuurder geweest. Bovendien zou Michielse het gevoel hebben dat De Unie na tien jaar gebaat zou zijn bij een nieuwe voorzitter. “We hebben in 1995 een ingrijpend vernieuwingsproces doorgevoerd. Dat proces is nu over de berg heen. Michielse wilde op nieuwe veranderingen niet te veel een stempel blijven drukken.”

Het vertrek van Michielse komt sneller dan verwacht. Begin dit jaar had hij laten weten tot medio 1998 aan te willen blijven. Volgens de woordvoerder heeft de vervroeging van het tijdstip vooral te maken met het feit dat Michielse niet vanuit de positie van Unie-voorzitter wilde solliciteren.

Voor de vakcentrale voor hoger en middelbaar personeel MHP, waarbij De Unie is aangesloten, is Michielse de tweede topbestuurder die in korte tijd verdwijnt. Vorige maand maakte MHP-voorzitter G. van Dalen bekend dat hij overstapt naar de werkgeversorganisatie FME-CWM. Volgens de Unie-woordvoerder heeft het vertrek van Michielse niets te maken met dat van Van Dalen: “Het valt toevallig samen.” Het ledental van De Unie steeg sinds 1987 van 48.000 naar 78.000.