Vluchteling in brand: protest tegen woning

APELDOORN, 13 JUNI. Een veertigjarige Turkse vluchteling heeft zichzelf gisterenmiddag voor het gemeentehuis in brand gestoken. Hij deed dat om te protesteren tegen een dreigende verhuizing in Apeldoorn. De man is met derdegraads brandwonden in het ziekenhuis opgenomen.

De man had zich voor het gemeentehuis in kranten gewikkeld en deze rond het middaguur in brand gestoken. Een ambtenaar van de gemeente, die net op dat moment aan zijn lunchpauze begon, zag wat er gebeurde en sloeg alarm. Met een aantal omstanders wist hij het vuur te doven. Het slachtoffer werd vervolgens met water gekoeld en door de gealarmeerde brandweer naar het ziekenhuis overgebracht. Daar bleek hij brandwonden aan zijn rug te hebben opgelopen.

Uit het onderzoek dat de Apeldoornse politie vervolgens instelde, bleek dat de man als vluchteling in Nederland was toegelaten en met zijn gezin tijdelijk in een woning in Apeldoorn woonde. Hij had dit voorjaar woonruimte elders toegewezen gekregen, maar daartegen bezwaar aangetekend. De rechtbank in Zutphen verwierp die bezwaren, waarna de man zich uit protest in brand stak.