Tokio versnelt financiële hervormingen

TOKIO, 13 JUNI. De Japanse regering heeft vandaag een blauwdruk gepresenteerd voor versnelde hervormingen van de financiële markten als onderdeel van de Big Bang en tegelijk voorstellen gedaan om overtredingen zwaarder te bestraffen.

De voorstellen zijn geformuleerd door het toezichthoudend orgaan voor de beurs, dat het ministerie van Financiën adviseert.

In de tweede helft van het boekjaar 1999/2000 moeten de barrières tussen banken en effectenhandel zijn opgeheven.

Het toestaan van banken actief te worden in de effectenhandel was een van de moeilijkste kwesties door het verzet van de effectenhandelaren. Die vrezen een groot deel van hun activiteit te verliezen aan de banken wegens hun grote financiële kracht en hun nauwe banden met bedrijven via kruiselingse aandelenparticipaties.

Een ander voorstel betreft het vrijgeven per april volgend jaar van de commissies bij transacties in de effectenhandel boven de 50 miljoen yen (800.000 gulden). Deze stap kan vooral kleinere effectenhandelaren schaden, omdat tariefsdalingen worden verwacht. Een zelfde maatregel in Londen en New York in de jaren tachtig en zeventig leidde tot fusies en overnames in de sector. Financiële handel die door hoge tarieven en ingewikkelde regelgeving naar elders verdween, moet worden teruggehaald.

Premier Hashimoto kondigde in november vorig jaar zijn dereguleringsplan aan als een Big Bang die de binnenlandse financiële markt “vrij, eerlijk en wereldomvattend” moet maken en in staat moet stellen te concurreren met Londen en New York. Zo moeten volgens de adviezen effectenhuizen door de dereguleringsmaatregelen in staat worden gesteld met nieuwe financiële producten te komen.

De hervormingen zullen naar verwachting twee jaar eerder worden doorgevoerd dan aanvankelijk het plan was. De meeste van de 24 dereguleringsmaatregelen zullen volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën in het lopende boekjaar 1997/1998 worden doorgevoerd.

“Het aantal effectenhandelaren zal de komende tien jaar waarschijnlijk worden gehalveerd”, aldus een woordvoerder van een groot effectenhuis. Sommige analisten menen dat inkomsten uit commissies binnen een of twee jaar met minstens 30 procent zullen dalen.