Teleurstellend racen op de A2

A2 Racer, prijs 49,95 gulden (Windows'95).

Het ochtendritme van de gelouterde automobilist: hij rolt uit zijn bed, wordt wakker onder de douche, springt in zijn auto en strandt zuchtend in de file. Zijn zuchten is uit berusting, want al jaren verspilt hij zijn energie niet meer aan opwinding over vrachtwagens op de linker rijstrook, medeweggebruikers die 100 rijden waar 70 het advies is en ook het tijdverlies in de file ondergaat hij gelaten.

Wat er gebeurt als bij een aantal automobilisten de stoppen wel doorslaan, blijkt uit A2 Racer van de Nederlandse softwarefabrikant Davilex. Bij dit spel moet je over een virtuele A2 zo snel mogelijk het traject Amsterdam-Maastricht en weer terug afleggen, onderweg gehinderd door werkzaamheden aan de weg, politieauto's en de files. Verkeersregels of snelheidslimieten doen er niet toe, het einddoel heiligt eindelijk alle middelen.

Ongelimiteerd scheuren op de A2, de droom van iedere automobilist, meent Davilex. “Veel van onze klanten staan dagelijks in de file, A2 Racer biedt dan ook een hele herkenbare situatie,” legt een medewerker uit. A2 Racer is de eerste echte 'game' van het bedrijf dat bekend is van zakelijke programma's als Davi-Adres (adressenbeheer), Davi-Cash (persoonlijke financiën) en Davi-Account (administratie), produkten die tijd moeten besparen in plaats van in beslag nemen.

Maar is het echt de moeite waard om de met de serieuze Davilex-programma's uitgespaarde de tijd op te maken aan A2 Racer? Het antwoord is heel eenvoudig: nee, en wel om twee redenen.

A2 Racer mikt op een dubbel publiek: liefhebbers van racespelletjes én filerijders die in het spel hun dagelijkse situatie herkennen. Voor de eerste groep is A2 Racer teleurstellend omdat het noch een uitdaging is, noch spektakel biedt. Het doel van het spel is om genoeg benzine, geld en tijd te verzamelen voor het halen van de finish. De speler doet dit door onderweg bonussen op te pikken. Dat valt weliswaar niet mee (ik heb zelf zonder te cheaten het einde niet gehaald) maar een echte racefreak wil sturen en schakelen - laten zien dat hij zijn wagen beheerst. Bij A2 racer kun je naar links, naar rechts, gasgeven en remmen; en dat is het.

Ook de zoekers naar herkenning wacht een teleurstelling. Inderdaad, je rijdt in een Hollands landschap met weilanden, viaducten, ANWB-palen en Nederlandse wegwijzers, maar is dit de A2? Ja, beweert het hoesje van de cd-rom. Maar de koper van A2 Racer wil niet lezen dat hij op de A2 rijdt, dat wil hij zien. Volgens Davilex staat het parcours vol met herkenbare plaatsen als de brug bij Vianen en de Amsterdam-Arena. De eerste heb ik gezien, maar niet herkend, de laatste heb ik niet gezien, omdat ik geen zin had om het spel uit te spelen. Ik geloofde het wel na Amsterdam-Vianen en Vianen-Eindhoven, zelfs als raceliefhebber.

De bonussen die je onderweg moet verzamelen zijn ook voor niet-racers een teleurstelling, zij het om een andere reden. Heb je op weg naar je werk weer tientallen minuten van je kostbare tijd in de file verspeeld (die je in de loop van de dag met de andere Davilex-programma's maar met moeite terug hebt kunnen winnen) en dan haal je 's middags in je ontspanningsuurtje de finish niet, omdat je tijd op is. Geef me alsjeblieft een spel waarbij ik over de vluchtstrook van Maastricht naar Amsterdam kan rijden zonder dat ik op mijn klokje hoef te kijken. Dan wil ik alle agenten, verkeersborden en files omzeilen, maar dan wel in de tijd die ik er voor nodig heb.

Bij Davilex waren ze overigens niet te kinderachtig om op een foefje te wijzen waardoor je niet 2 maar 9 minuten extra krijgt als je een bonusje oppikt. Ik reed vervolgens op mijn sloffen van Amsterdam naar Vianen en had nog zeeën van tijd over. Ga ik maandagochtend op mijn eigen A2 nog eens proberen, zo tussen half acht en half negen.

    • Rogier Rijkers