Spandoeken op kunstwerken

Foto: AMSTERDAM - In Amsterdam zijn afgelopen nacht vijftien beelden behangen met spandoeken. Het gaat om een protest tegen de aanleg van de Afrikahaven, waardoor het kunstenaarsdorp Ruigoord moet verdwijnen. De actie is een initiatief van Milieuwerkgroep Leve(n) de Have(n) en Ruigoord Ongehavend.

Met het protest willen ze beelden van beroemdheden als Wibaut en Wilhelmina voor één keer hun stem teruggeven. De gemeenteraad besloot onlangs dat er geen referendum over de aanleg van de haven kon worden gehouden omdat de haven er snel moet komen. De actievoerders laten op de spandoeken op de beelden weten dat er sprake is van een ondemocratisch gifschandaal. De 'behangenen' zijn Rembra1852077088plein, links), koningin Wilhelmina te paard (Rokin, rechts), het Beursmannetje, de Dokwerker, Britt's Lips, Domela Nieuwenhuis, Gandhi, Johnny Jordaan en Tante Leen, het Lievertje, Man met Vioolkist, Multatuli, Prins Hendrik, Theo Thijssen, Thorbecke en Vondel. (Foto Maurice Boyer)