Rijkswacht zoekt naar gestolen Groninger reuzenrad

ROTTERDAM 13 JUNI. De Belgische Rijkswacht is op zoek naar een in Noord-Nederland gestolen reuzenrad. Ze houdt er rekening mee dat een bende de bijzondere attractie, genaamd de 'Zipper' over zee heeft verscheept.

De Rijkswacht acht het tegelijk uitgesloten dat het forse kermistoestel per binnenvaartschip is vervoerd. “Wij hebben langs de binnenvaartschepen gepatrouilleerd”, zegt luitenant P. Muyshondt van de Rijkswacht. “Als de Zipper aan boord van een binnenvaartschip was, hadden wij het reuzenrad gesignaleerd. Zo'n gevaarte kan je niet ongezien vervoeren”.

De Zipper is vorige week gestolen in de Groningse plaats Garmerwolde. Het reuzenrad stond op een parkeerplaats vlakbij het huis van eigenaar en kermisexploitant H. Riddering. Afgelopen winter haalde hij het toestel uit Schotland. De 'Zipper' is een sneldraaiend reuzenrad, waarvan de gondels over de kop gaan. Het moderne rad van Amerikaanse makelij oogt als een halve molen, waaraan de noord-zuid-wieken ontbreken. De gondels maken loopings doordat zij rond hun ophangpunt aan de wiek draaien. Opgebouwd is de Zipper zeventien meter hoog. De stalen constructie op de grond waaraan het reuzenrad zijn stabiliteit ontleend, neemt 289 vierkante meter in beslag.

Volgens de eigenaar gaat het om een unieke kermisattractie voor Nederland. “Op het Europese continent zijn er maar drie Zippers”, zegt hij, “dus in Europa komen de dieven niet ver.”

Riddering, die de attractie kocht voor tweehonderdduizend gulden, denkt dat de diefstal het werk van professionals is. “Niemand kan zomaar achter het stuur van de truck kruipen en met de Zipper gaan rijden. De Zipper weegt 28 ton. De oplegger is vijftien meter lang, iets langer dan is toegestaan. Met zijn hoogte van 4,15 meter moeten alle tunnels vermeden worden, daar kan hij niet doorheen.” Volgens hem hebben de dieven de dag voor de diefstal het terrein verkend. “Woensdag heeft een inwoner van Garmerwolde een rode Toyota rondjes zien rijden op het parkeerterrein waar de Zipper stond. Twee mensen zijn uitgestapt. Eén van hen telefoneerde terwijl hij op de Zipper wees.”

De dieven zijn toen zij met de Zipper uit Garmerwolde wegreden hartelijk gegroet door een buurman van Riddering. “Hij heeft de trailer 's nachts nog zien rijden. Hij werd om drie uur opgeroepen en passeerde de vrachtwagen op de weg. Hij heeft zijn hand nog opgestoken en geclaxonneerd in de veronderstelling dat ik op weg was naar een kermis”, vertelt Riddering.

Deze week is er een kermis in Antwerpen. De Rijkswacht heeft daar volgens Muyshondt nog niet naar het gestolen Nederlandse reuzenrad gezocht. De truck waaraan de attractie was vastgekoppeld is afgelopen zondag al teruggevonden in Antwerpen.

“De truck stond met een ingeslagen ruitje op de grens met het Antwerpse havengebied”, zegt rijkswachter Muyshondt. “De trekker is op de Dam, nabij het binnenvaartgebied aangetroffen. Maar daar vandaan is het ook mogelijk zeeschepen te bereiken.”

Sercretaris K. Haaijer van de stichting Kermiscultuur sluit niet uit dat de Zipper “inmiddels naar Singapore is vervoerd” maar ziet legio andere mogelijkheden. Haaijer: “In de kermiswereld komt het vaker voor dat een attractie wordt gekaapt. Vorig jaar is de kermisattractie de Terminator met een waarde van 1,4 miljoen gestolen door twee mannen die nog geld tegoed hadden. De kermiswereld heeft zo zijn eigen normen.”