Ramsj

Tip Marugg: Weekendpelgrimage. Paperback, De Bezige Bij 1988, van ƒ 34,50 voor ƒ 12,95. Het Martyrium Amsterdam.

'Mijn hoofd ligt op het stuur. Het is er met een harde slag tegenaan gekomen, maar ik voel geen pijn. Ik hoor alleen maar dat ene alles overheersende geluid, dat zoemen en gonzen, alsof zich een reusachtig insekt in de wagen bevindt.' Aldus de beginzinnen van deze roman uit 1958, het veelgeprezen debuut van Tip Marugg over een Curaçaose jongeman die midden in de nacht halfdronken in een kuil rijdt, en vervolgens zijn leven op het eiland aan zich voorbij laat trekken. Bij de Boekenmarkt ligt Eric in the land of the insects in de ramsj, de Engelse vertaling van het bekende sprookje van Godfried Bomans ('one of the most popular Dutch writers of the midtwentieth century'). Van ƒ 35,25 voor ƒ 9,90.

    • Henk Lagerwaard