Raden maar

Binnen de burelen van de Holland Media Groep (RTL45, RTL5 en Veronica) moet vorige week de wilde paniek zijn uitgebroken toen duidelijk werd dat topman Huib Boermans de laan werd uitgestuurd op beschuldiging van zelfverrijking. “Hoe moeten we de buitenwacht dit in vredesnaam vertellen?” heeft het gegonst tussen de pretstudio's in Hilversum.

Iemand moet toen op een briljant idee zijn gekomen. We vertellen bijna niets en het wordt: raden maar. Een persbericht van vier regels werd vorige week woensdag opgesteld. Boermans is door zijn aandeelhouders weggestuurd. Reden: “verschillen in inzicht over het beleid”. Nee, geen toelichting. De woordvoerder prees zich zelfs gelukkig niet op de hoogte te zijn gebracht.

Het gezamenlijke journaille nam de handschoen op. Binnen een dag lag het verhaal op straat: Boermans heeft zichzelf verrijkt en met de Holland Media Groep gaat het slecht. Nog grotere paniek op de burelen van HMG: Zo hadden we het niet bedoeld. Na lang beraad kreeg de woordvoerder het sein een extra tipje van de sluier op te lichten: “Gisteren zeiden we het gaat om beleid, nu kunnen we toevoegen: het gaat om beleid uit het verleden.” Nog was het niet genoeg. Onthulling volgde op onthulling. De vermaledijde aandelentransactie waar Boermans zich mee zou hebben verrijkt was slechts de stok om de hond mee te slaan, zo werd op meerdere plekken geanalyseerd. Gisteren kwam opnieuw een persbericht: Boermans is ontslagen “omdat er sprake bleek van belangensverstrengeling”. Wezenlijke informatie is de aandeelhouders daarbij onthouden. Niets nieuws meer voor de buitenwereld, maar misschien dat de Holland Media Groep zelf iets van dit voortschrijdend inzicht kan leren.

    • Jaco Alberts