'Pol Pot doodt medestrijder'

PHNOM PENH, 13 JUNI. Pol Pot, de leider van de Rode Khmer die verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van miljoenen Cambodjanen, doet weer van zich spreken als nietsontziende dictator. Dinsdag heeft hij een van zijn medestrijders van het eerste uur, 'minister van Defensie' Son Sen laten executeren wegens verraad. Ook Son Sens vrouw en negen kinderen werden doodgeschoten of om het leven gebracht door met een voertuig over hen heen te rijden.

De gebeurtenissen hebben zich afgespeeld in Anlong Veng, in het uiterste noorden van Cambodja, waar de laatste overgebleven milities van de Rode Khmer zich hebben teruggetrokken na hun verdrijving uit Phnom Penh door Vietnamese troepen in januari 1979. Na het voltrekken van de executies zou Pol Pot en een groep aan hem gehoorzamende guerrillastrijders uit Anlong Veng zijn vertrokken. Een andere vooraanstaande Rode-Khmerleider, Khieu Samphan, zou gevangen zijn genomen en als 'gijzelaar' worden meegevoerd.

De details over de uitgebroken broederstrijd werden vanochtend naar buiten gebracht door Norodom Ranariddh, leider van de royalistische partij FUNCINPEC en 'eerste' premier van Cambodja. Volgens de premier is Pol Pot - van wie vorig jaar het bericht de wereld in werd gestuurd dat hij zou zijn overleden aan malaria - thans ernstig ziek en kan hij niet lopen.

De gewelddadige dood van Son Sen, hoofd van de beruchte gevangenis van Tuol Sleng, maakt duidelijk hoezeer de overgebleven milities van de Rode Khmer onderling verdeeld zijn geraakt. Vorig jaar augustus liep Ieng Sary, een zwager van Pol Pot en minister van Buitenlandse Zaken tijdens Democratisch Kapuchea, over en sloot zich min of meer aan bij de FUNCINPEC van premier Ranariddh. Ook met de nu als 'gijzelaar' meegevoerde Khieu Samphan, officieel de leider van de Rode Khmer, werd onderhandeld over terugkeer in Phnom Penh.

Het 'verraad' van Son Sen zou hebben bestaan uit het leggen van geheime contacten met de tweede premier van Cambodja, Hun Sen. Sinds de door de VN georganiseerde verkiezingen in 1993 regeren Hun Sen en Ranariddh gezamenlijk het land. Maar hun onderlinge rivaliteit neemt de laatste tijd steeds grotere vormen aan. (AFP, Reuter)