Palestijns Gezag heeft hand in rellen Gaza , zegt Israel

TEL AVIV, 13 juni. Israel heeft het Palestijnse gezag van Yasser Arafat er gisteren openlijk van beschuldigd de hand te hebben in de onlusten van gisteren in de strook van Gaza. Vier Palestijnen werden daarbij gewond. Een 70-jarige Palestijn overleed bij het harde optreden van het Israelische leger aan een hartaanval.

Volgens Israelische militaire kringen schoten de militairen met rubberkogels. Israel bracht enkele tanks en pantserwagens in stelling bij een kruispunt van wegen toen de spanning opliep en er gevaar bestond van een botsing met de gewapende Palestijnse politie.

Volgens Israelische militaire kringen blijft de situatie in Gaza gespannen. Palestijnse woordvoerders waarschuwden gisteren voor een “explosie, niet alleen in de strook van Gaza maar ook op de Westelijke Jordaanoever”. Israelische en Palestijnse waarnemers zijn van oordeel dat de aanhoudende impasse in het Israelisch-Palestijnse vredesoverleg de belangrijkste factor is die tot de oplopende spanning tussen beide partijen leidt.

Premier Benjamin Netanyahu verdenkt het Palestijnse gezag ervan een crisissfeer te creëren om het vredesproces, op betere Palestijnse voorwaarden, een nieuwe impuls te geven. Woordvoerders van Al-Fatah, de belangrijkste Palestijnse organisatie die het akkoord van Oslo steunt, hebben de afgelopen dagen gezegd dat “hervatting van de strijd” het enige wapen is dat de Palestijnen hebben om hun doeleinden te bereiken.

De onlusten begonnen gisteren nadat Palestijnen een deel van een hek rond de Israelische nederzetting Morak afbraken en deze nederzetting binnendrongen. Volgens de Palestijnse demonstranten deed de nederzetting aan gebiedsuitbreiding door het hekwerk op Palestijns land aan te leggen. Israelische bronnen zeggen dat de nieuwe omheining werd opgezet om de nederzetting Morak te beveiligen tegen Palestijnse dieven.

Intussen heeft de intensieve Egyptische bemiddelingspoging tussen Israel en de Palestijnen de afgelopen week geen vruchten afgeworpen. Goed ingevoerde Westerse diplomatieke kringen in Tel Aviv zijn ervan overtuigd dat deze Egyptische inspanning tot falen is gedoemd. De Egyptische afgezant Osama el-Baz is gisteren na gesprekken met Netanyahu en Arafat met lege handen naar Kairo teruggekeerd. Voorlopig l een Egyptisch-Israelisch-Palestijnse top niet haalbaar te zijn.

    • Salomon Bouman