Oppositie in Kroatië klaagt over stembus

ZAGREB, 13 JUNI. De twee tegenstanders van president Franjo Tudjman bij de presidentsverkiezingen van zondag in Kroatië hebben zich gisteren beklaagd over onregelmatigheden, die naar hun oordeel twijfels wekken aan de eerlijkheid van de verkiezingen.

De uitdagers van Tudjman, Vlado Gotovac van de sociaal-liberale partij HSLS en de sociaal-democraat Zdravko Tomac, zeiden dat hun toegang tot de elektronische media beperkt is en dat Tudjman staatsinstellingen misbruikt om campagne te voeren. Tudjman is als kandidaat van de regerende Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ) met afstand favoriet voor de zege.

“Onze belangrijkste klacht is de volstrekte oneerlijkheid in de toegang van de kandidaten tot de door de staat gecontroleerde media. Een andere is de absolute partijdigheid van de kiescommissie, die al onze klachten en eisen heeft afgewezen”, aldus Stjepo Martinovic, woordvoerder van Gotovac' campagneteam. Hij zei dat de HSLS de mogelijkheid wordt onthouden waarnemers te stationeren op alle stembureaus.

Zo zijn geen waarnemers van de oppositie welkom bij stembureaus aan boord van schepen, in de gevangenissen en buiten Kroatië - in Bosnië bijvoorbeeld, waar 300.000 Bosnische Kroaten het recht hebben hun stem uit te brengen voor de Kroatische presidentsverkiezingen. “We kunnen nu al zeggen dat dit geen festival van de democratie wordt, ook al is er geen oorlog en geen uitzonderingstoestand, behalve in het hoofd van de leiders van de HDZ”, aldus Martinovic.

De HSLS klaagde ook dat Tudjman zijn officiële functie misbruikt in de campagne. Zijn recente verjaardag werd gevierd als een officiële feestdag en op dagen die werkelijk officiële feestdagen zijn wordt hij geprezen als de man die Kroatië op de landkaart heeft gezet.

De sociaal-democraat Tomac klaagde gisteren ook dat hem toestemming is geweigerd voor een verkiezingsbijeenkomst op het centrale plein van Zagreb, vandaag. “Dat toont wel aan dat ik geen gelijke kandidaat ben. In dit land begint en eindigt alles met Tudjman”, aldus Tomac.

Tudjman zelf uitte zich in een vraaggesprek op de Kroatische televisie, woensdagavond, zeker van zijn zege: “Aan mijn overwinning kan niet worden getwijfeld. Mijn twee opponenten krijgen samen de helft van de stemmen die ik krijg.” Volgens opiniepeilingen kan de Kroatische president bij de verkiezingen van zondag rekenen op meer dan de helft van de stemmen. (Reuter)