NS Materieel schrapt vijfhonderd banen

De afdeling Onderhoud van het materieelbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen schrapt vijfhonderd van de tweeduizend arbeidsplaatsen. De NS vinden de maatregel nodig omdat het nieuwe spoorwegmaterieel veel minder onderhoud vergt en omdat er efficiënter moet worden gewerkt.

Alle personeelsleden hebben gisteren een brief gekregen met daarin de aankondiging van de reorganisatie. De werknemers krijgen pas in het najaar te horen welke functies verdwijnen. De boventalligen vallen onder het eerder overeengekomen sociaal plan van de spoorwegen, dat onder meer behelst dat er de komende jaren niemand gedwongen ontslag krijgt aangezegd.

De reorganisatie wordt doorgevoerd onder grote druk van NS Reizigers, veruit het belangrijkste bedrijfsonderdeel van de NS. Het reizigersbedrijf klaagt al jaren dat een trein met een klein mankement veel te lang uit de roulatie is omdat hij naar één van de onderhoudsbedrijven moet. In de nieuwe opzet is er altijd wel een “servicepunt” in de buurt. Ook het goederenbedrijf, NS Cargo, klaagde over de oude structuur.