Na zomer veiling van netten voor mobiele telefonie

DEN HAAG, 13 JUNI. Minister Jorritsma kan direct na de zomer beginnen met de veiling van vergunningen voor twee nieuwe aanbieders van mobiele telefonie. Gisteren werd duidelijk dat de grote fracties in de Tweede Kamer volgende week zullen instemmen met het wetsvoorstel van de minister dat die veiling mogelijk maakt.

Door de veiling zal het aantal aanbieders van mobiele telefonie in Nederland verdubbelen tot vier. De huidige aanbieders, PTT Telecom en Libertel, zullen van de veiling worden uitgesloten. Zij mogen wel meedoen aan een veiling van frequenties die na de zomer van 1998 zal plaatshebben, maar moeten een jaar wachten voordat zij deze extra frequenties mogen gebruiken. VVD en PvdA bleken gisteren voorstander van een langere zogeheten exclusiviteitsperiode, maar Jorritsma hield vast aan een jaar.

Pas enkele dagen voor het Kamerdebat werd duidelijk dat extra frequenties beschikbaar zullen komen. Deze ruimte in de ether was tot op heden door Koninklijke PTT Nederland (KPN) aan Nozema ter beschikking gesteld ten behoeve van publieke omroepen. Na langdurig maar vruchteloos overleg tussen KPN en de zendermaatschappij bleek plotseling dat de frequenties binnen twaalf maanden beschikbaar kunnen zijn. Diverse Kamerleden uitten gisteren het vermoeden dat KPN opzettelijk lang heeft gewacht met het vrijmaken van de frequenties om de komst van nieuwe mobiele aanbieders te vertragen.

Een deel van de Kamer betoogde dat Jorritsma deze zogenoemde Nozema-frequenties zou moeten veilen samen met de twee gecombineerde licenties die toch al op de agenda stonden. Volgens Jorritsma zou dat de komst van nieuwe aanbieders van mobiele telefonie te veel vertragen.

PTT Telecom en Libertel moeten, omdat zij het ministerie voor hun vergunning niet hebben hoeven betalen, een naheffing (een schaarstevergoeding, aldus Jorritsma) betalen. Y. van Rooy (CDA) betoogde gisteren dat Libertel en PTT Telecom met de naheffing onheus bejegend worden, omdat zij in hun bedrijfsplannen geen rekening hebben kunnen houden met de naheffing.

Volgens de minister zijn de vergoedingen die Libertel en PTT Telecom moeten betalen echter onlosmakelijk verbonden met de overstap van een systeem waarin etherruimte wordt gegund aan de volgens de overheid meest geschikte partij naar een systeem waarin die ruimte wordt gegund aan de hoogste bieder.

De belangrijkste kandidaten voor de nieuwe licenties voor mobiele telefonie zijn Telfort (Nederlandse Spoorwegen en British Telecom) en een consortium met onder meer Enertel (energie- en kabelbedrijven) en T-Mobil, een dochter van Deutsche Telekom.

Gisteren maakte de Rabobank bekend met France Télécom een gezamenlijk bod te onderzoeken op een van de licenties. Met het Franse telecombedrijf, de Duitsers en de Britten hebben zich nu de drie grootste Europese telecombedrijven gemeld voor een Nederlandse vergunning.