Na rijtoets meer kans op slagen rij-examen

RIJSWIJK, 13 JUNI. Automobilisten en motorrijders die tijdens hun rij-opleiding een zogenoemde rijtoets afleggen, lopen meer kans voor de eerste keer voor het examen te slagen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Van de examenkandidaten die eerst een rijtoets hebben gedaan, slaagt ongeveer 65 procent voor het echte examen. Zonder toets slaagt slechts 37 procent bij de eerste keer.

De rijtoets is in 1995 voor het eerst geïntroduceerd in Brabant en Limburg. Sinds juni vorig jaar is hij landelijk ingevoerd. Tijdens de toets, die niet verplicht is, doen de kandidaten een 'imitatie-examen'. Als zij de bijzondere verrichtingen, zoals de hellingproef, achteruit parkeren en straatje keren, goed uitvoeren, krijgen zij hier tijdens het finale examen vrijstelling voor. Een rijtoets voor de motor kost 168,60 gulden, voor de auto 122,80 gulden. Daar komen dan nog de kosten bij die de rijschool in rekening brengt (gebruik auto en lesgeld). Het uiteindelijke examen voor de motor kost 189,20 gulden, voor de auto is dat 143,95 gulden.

Voordeel van de rijtoets is volgens het CBR dat de kandidaten op het finale examen niet meer zo zenuwachtig zijn. Ze hebben minder last van examenvrees, waardoor ze minder fouten maken. Ook de rijscholen hebben er baat bij: hoge slagingspercentages dragen bij aan een goede naam.

In de tweede helft van vorig jaar hebben ongeveer 3.500 automobilisten in opleiding een rijtoets gedaan. Dit jaar zijn dit er tot nu toe 5.000. Het CBR gaat binnenkort vijftig nieuwe examinatoren aantrekken om de wachttijd voor het examen te bekorten van tien tot vijf weken. Voor de rijtoets geldt geen wachtlijst.