Lichtsculptuur bij Europese top

AMSTERDAM, 13 JUNI. In de eregalerij van het Rijksmuseum Amsterdam ligt tijdens de Europese top op 16 en 17 juni in Amsterdam een collage van uitspraken van Europese ministers van cultuur in neonletters. De lichtsculptuur is een bijdrage van staatssecretaris Nuis van onderwijs, cultuur en wetenschappen ter gelegenheid van de Europese topconferentie.

Tijdens het diner van de Europese regeringsleiders in het Rijksmuseum wordt de lichtsculptuur tentoongesteld. Het kunstwerk is 30 meter lang en is opgesteld in de richting van de Nachtwacht. Op verzoek van de kunstenares heeft iedere minister een persoonlijke indruk gegeven van het belang van cultuur in eigen land. Vervolgens heeft Lange aan de uitspraken een aantal woorden en zinsdelen toegevoegd van talen van landen buiten de Europese Unie. Zij wil daarmee aangeven dat een Europese cultuur of een Europees cultuurbeleid niet mogelijk is zolang een groot deel van Europa wordt buitengesloten.