Koninklijke Olie overschrijdt grens 400 gld

AMSTERDAM, JUNI. Op een goed gestemde Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend het aandeel Koninklijke Olie zeer gevraagd. Daardoor overschreed het fonds voor het eerst de grens van 400 gulden en bereikte het een tussentijds record van 401 gulden.

AMSTERDAM Verantwoordelijk voor de koersstijging waren het succes van oliefondsen op Wall Street en de verwachting van beleggers dat Koninklijke Olie zijn aandelen zal splitsen. De stijging van het aandeel werkte door in de beursindex AEX die in de loop van de ochtend het record van 848,29 punten bereikte. Vroeg in de middag daalde de index weer naar 842,88, nog steeds een winst van 3,52 punten. “De beurs is een beetje vermoeid na de stijging van de index van gisteren met ruim twaalf punten. Ook kijken beleggers wat wantrouwend naar de komende Eurotop in Amsterdam en het gekissebis over de toetredingseisen voor de EMU”, aldus een handelaar.

Unilever steeg 4,30 naar 394,80 gulden, het handelshuis Hagemeyer twee gulden naar 105,70 gulden en Heineken 1,60 naar 340,20 gulden. Polygram ging een rijksdaalder omhoog naar 98 gulden. Moederbedrijf Philips steeg 80 cent naar 116,20 gulden. Randstad werd twee gulden duurder op 199 gulden. Automatiseerder Baan steeg 1,30 op 116,80 gulden en Akzo 1,10 naar 266,60 gulden.

Hoewel beleggers bij Ahold gewend raken aan mooie cijfers bij de superkruidenier, leverden de fraaie kwartaalresultaten die gisteren bekend werden gemaakt een winst op van 1,20 op 161. Uitgever Wolters Kluwer, volgens de beurs achtergebleven bij de koersstijgingen van de laatste tijd, werd twee gulden duurder op 242 gulden.

Bij de kleinere waarden bleef het veel rustiger. Een van de oorzaken is dat veel beleggingsfondsen, en zeker de nieuwe click-fondsen, hun belangstelling vooral richten op de grote fondsen. De Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese wisselmarkten hoger van start gegaan. Na gisteren met bijna een cent in koers te zijn gestegen, kwam er nu weer ruim een halve cent bij. Rond het middaguur stond 1,9446 genoteerd tegenover 1,9370 gulden gisteren aan het eind van de handel.

De hogere dollarkoers houdt verband met het toenemende optimisme dat het stabiliteitspact op de komende Eurotop in Amsterdam zal worden ondertekend, na aanvankelijke bezwaren van Frankrijk. Dat betekent dat op den duur de mark als sterke Europese munteenheid verdwijnt, waarvan de dollar op het ogenblik profiteert.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York is de Dow Jones-index gisteren voor de vijfde achtereenvolgende dag gesloten op een recordniveau. Het koersgemiddelde steeg met 135,64 punten (1,8 procent) tot 7711,47. Bepalend voor de stemming waren cijfers over de omzet van de detailhandel in de VS. Die nam in mei onverwacht af met 0,1 procent en de vermindering in april is herzien van 0,3 tot 0,9 procent. Beleggers zagen dat als duidelijk teken van afkoeling van de economie. De vrees dat de Amerikaanse centrale banken op hun vergadering van 1 en 2 juli de rente verhogen nam daardoor af.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio boekte een zeer bescheiden verlies. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 36,11 punten tot 20.528,35. Een aanvankelijke stijging werd tenietgedaan door winstnemingen.