Italiaans onderzoek martelingen Somalië

ROME, 13 JUNI. De Italiaanse minister van Defensie heeft gisteren een intern onderzoek aangekondigd naar berichten dat Italiaanse soldaten in Somalië tijdens de VN-missie Restore Hope mensen hebben gemarteld. Het schandaal breidt zich echter zo snel uit dat van sommige kanten wordt aangedrongen op een breed opgezet parlementair onderzoek.

Eind vorige maand vertelde een voormalige Italiaanse militair dat collega's tijdens Restore Hope, van december 1992 tot maart 1994, regelmatig mensen hadden gemarteld. Vorige week publiceerde het opinieweekblad Panorama foto's van een onderofficier die elektroden bij de testikels van een Somalische gevangene hield. Vandaag publiceert hetzelfde blad foto's van een Somalische vrouw die met een zaklamp wordt verkracht.

Andere Italiaanse deelnemers aan de VN-missie hebben verteld dat af en toe mensen zijn doodgeschoten om niet, dat gevangenen in elkaar werden geslagen of met sigaretten zijn mishandeld, steeds door Italiaanse soldaten. Ze vertelden dat ook militairen van andere nationaliteiten zich hebben misdragen. Een paracommando die zich, aangetrokken door de hoge vergoeding, had aangemeld voor de missie, vertelt in de Panorama van vandaag hoe hij heeft gezien dat Amerikaanse soldaten een jongetje dat een waterpistool op hen richtte doodschoot.

“Dit zijn geen geïsoleerde gevallen, dit is systematisch geweld”, schrijft de Corriere della Sera vanmorgen in een commentaar. De krant vraagt een parlementair onderzoek naar het optreden van de Italiaanse soldaten in Somalië. Voor de gefotografeerde mishandelingen waren gewone soldaten verantwoordelijk, maar vermoed wordt dat de verantwoordelijke commandanten op de hoogte waren van wat er gebeurde.

De militair die de eerste foto's heeft gemaakt, heeft verteld dat Somaliërs werden mishandeld om informatie uit hen te krijgen over gewapende bendes of bergplaatsen voor wapens. Verschillende hoge militairen hebben in reacties op de onthullingen eraan herinnerd dat de VN-troepenmacht, begonnen als een vredesmissie, al snel in een gevaarlijke en gespannen oorlogssituatie terechtkwam met elkaar bestrijdende Somalische bendes.