Hockeystick van Bram Lomans is niet te koop

BREDA, 13 JUNI. Het was gisteren een bijzondere dag voor Bram Lomans. Het Nederlandse hockeyelftal speelde in Breda, de stad waar de lange strafcornerspecialist opgroeide. Een geschikt moment dus voor het bereiken van een nieuwe mijlpaal in een prille loopbaan: Lomans maakte tegen Zuid-Afrika (5-1) voor het eerst drie doelpunten in één interland.

Na afloop wilde elk kind het shirt of de stick van de plaatselijke held hebben. Lomans verwees naar de kraam met hockey-attributen naast het veld. Daar stond zijn vader die in Breda een sportzaak heeft, Lomans Sport. Voor deze bijzondere gelegenheid kwam pa met een speciale aanbieding. Bij aankoop van de naar zijn zoon vernoemde stick, Bram Lomans Atlanta Gold (159,50 gulden), kreeg men een sticktas en een oranje bal met handtekening cadeau.

Meteen na de wedstrijd kwam de zoon zijn vader assisteren bij de verkoop van de spullen. Echt vermoeid kan hij niet zijn geweest. De 22-jarige Lomans mag bij Oranje vooralsnog alleen meedoen als er een strafcorner wordt gegeven. Dan komt hij snel het veld in, sleept de bal op het vijandelijke doel en stapt vervolgens weer snel buiten het veld. Bij zijn club HGC werd Lomans afgelopen seizoen ook als veldspeler ingezet, maar bij de nationale ploeg is het nog niet zo ver. Dat komt allemaal wel, zei bondscoach Roelant Oltmans. “Het gaat steeds beter met hem.”

Lomans is voorbestemd in het centrum van de verdediging te spelen. Voorlopig heeft hij vrede met zijn taak als pinchhitter. “In de competitie bij HGC spelen we toch een tempootje lager. Ik ben als speler flink vooruitgegaan, maar nog niet genoeg. Natuurlijk is het leuker om te spelen. Maar als het mooi weer is, valt het best uit te houden op de bank.”

Een echte thuiswedstrijd speelde hij gisteravond niet. De interland tegen Zuid-Afrika werd op het veld van B.H. & B.C. Breda gespeeld. Lomans was tot twee jaar geleden lid van de andere Bredase club Push. “Er is de nodige rivaliteit tussen beide clubs, maar ik ken hier ook iedereen”, zei Lomans. Een andere international die in Breda opgroeide, Remco van Wijk, vergrootte gisteren het Brabantse feest door ook een keer te scoren. De andere treffer kwam op naam van Jacques Brinkman.

Tegenstander Zuid-Afrika, dat zich in tegenstelling tot 1990 niet voor het WK heeft geplaatst, was een zwakke tegenstander. Het betrof de eerste wedstrijd van een vierlandentoernooi. Ook de andere twee deelnemers, Engeland en de sukkelende wereldkampioen Pakistan, lijken het Nederland de komende dagen niet moeilijk te kunnen maken. Toch is bondscoach Oltmans tevreden over het deelnemersveld. “We hoeven echt niet alleen maar tegen topploegen te spelen. Dit kan ook heel nuttig zijn.” Oltmans kan genoeg experimenteren. Zo voert inspanningsfysioloog Jos Geijsel deze week bij de hockeyploeg een interessante proef uit. Bekeken wordt of de spelers harder lopen en slaan als ze zich op de wedstrijddag aan een krachttraining hebben onderworpen. Oltmans: “Je blijft naar nieuwe wegen zoeken om beter te worden.” Op de ochtend voor de wedstrijd tegen Zuid-Afrika hingen en trokken de internationals ongeveer drie kwartier aan gewichten. Of het later op het veld effect had, kon niemand zeggen. “Daar is het nog te vroeg voor”, zei Oltmans.

Wel bleek tijdens de eerste tests van Geijsel dat het strafcornerkanon Lomans harder pusht dan verscheidene van zijn ploeggenoten slaan. Normaal gesproken heeft een geslagen bal meer snelheid. Staande voor zijn kraam naast het veld vertelde vader Lomans gisteravond dat zijn zoon die dodelijke push niet van hem heeft geërfd. “Nee, die is helemaal van hemzelf”, klonk het vol bewondering. “En Bram blijft er ook zo koel onder. Niets kan hem van zijn stuk brengen. Zo zit ik ook niet in elkaar.”

    • Hans Klippus