Groei in Japan sterker dan verwacht

TOKIO, 13 JUNI. De economie van Japan is in de eerste drie maanden van dit jaar sterker gegroeid dan verwacht. Het economisch planbureau in Tokio maakte vanmorgen bekend dat de groei ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar is uitgekomen op 1,6 procent.

Dat brengt de groei over het eind maart afgesloten Japanse begrotingsjaar 1996/97 op 3 procent. De officiële doelstelling van de overheid lag op 2,5 procent na 2,4 procent in het jaar 1995/96. Echt optimisme over het aantrekken van de economische groei is er nog niet. Deskundigen wijzen erop dat het relatief hoge percentage voor het eerste kwartaal van dit jaar is onstaan doordat de consument extra kocht om de btw-verhoging per 1 april voor te zijn. De groei in het lopende kwartaal zal zeker kleiner uitvallen dan die van het eerste kwartaal. (Reuter, KRF)