Gouden bocht

De Tweede Kamer zag er geen brood in, dus heeft de beurswaakhond STE een commerciële U-bocht constructie bedacht om koersgevoelige beursinformatie actueel en accuraat te houden. De Stichting Toezicht Effectenverkeer heeft bij de volksvertegenwoordiging een paar jaar vergeefs gelobbyd om een betere wet te maken voor de melding van grote pakketten aandelen (minimaal 5 procent) en verschuivingen daarin van grote beleggers.

Lucratieve informatie voor degene die het als eerste heeft. De koers van aandelen KBB (Bijenkorf, Hema), schoot in twee dagen 6 procent omhoog na de melding van een nieuw belang van een grote belegger.

De wetgeving uit 1991 over de meldingsplicht deugt in de praktijk niet, maar de Kamer zag op dit punt geen reden tot wijziging. Te veel extra lasten voor bedrijven, vonden Kamer en kabinet. Gevolg: in het bestand doolt steeds meer achterhaalde informatie rond, omdat de wet niet voorziet in het intrekken van verouderde meldingen.

Wat de Kamer niet wilde, doet de STE nu via een commercieel achterdeurtje. Met de zakenkrant Het Financieele Dagblad heeft de STE een akkoord gesloten. De krant publiceert als enige de nieuwe meldingen die de STE vanaf 1 juni doet over grote aandelenbelangen, en als tegenprestatie geeft het FD eens per jaar de onofficiële lijst met grote aandelenbelangen zoals de STE die, zonder de bestands- vervuiling, het meest correct acht.

Meer kranten zijn gepolst, maar het FD bood de beste prijs, zegt de STE. Het krantenkartel mag onder druk van het links-liberale kabinet bijna bezwijken, nieuwe monopolies zijn in de maak dankzij de overheid en de Tweede Kamer.

    • Menno Tamminga