Golfer Montgomery aan leiding US Open

BETHESDA, 13 JUNI. De Schotse golfer Colin Montgomery heeft de leiding genomen bij de US Open in Bethesda. Op de eerste speeldag van het vierdaagse toernooi om de Majors ging hij de baan rond in 65 slagen. De Amerikanen Hal Sutton en Steve Stricker hadden een slag meer nodig op de Congressional Country Club in Bethesda. Favoriet Tiger Woods ging rond in 74 slagen.

De zwaargebouwde Montgomery is een liefhebber van zware, lange golfcourses zoals in Bethesda. De baan is met 6,56 kilometer de langste uit de geschiedenis van de US Open. De zware begroeiing langs de fairway, de diepe bunkers en de vier gevaarlijke waterholes waren voor veel spelers een probleem, maar niet voor Montgomery. Hij haalde de meeste winst met zijn accurate afslag vanaf de tee.

“Ik hou van deze manier van spelen”, zei Montgomery. “Je moet op de fairway zien te blijven, want als je te veel in het struikgewas terecht komt, kun je het vergeten. Die fouten kun je op deze baan nauwelijks herstellen.”

Alleen bij de zesde hole miste Montgomery de fairway, maar hij herstelde zich en haalde alsnog par. “Dat was een cruciale hole. “Het was de belangrijkste par die ik sinds een lange tijd heb gemaakt.”

Voor het jonge Amerikaanse fenomeen Tiger Woods verliep de openingsdag van de US Open teleurstellend. De winnaar van de Masters speelde onregelmatig met afwisselend birdie's en bogey's. Hij heeft na de eerste ronde negen slagen achterstand op lijstaanvoerder Montgomery.

Woods verliet de baan met een chagrijnig gezicht en negeerde de verslaggevers die hem stonden op te wachten. Tegen een official die hem naar de oorzaak van zijn slechte spel vroeg, bromde Woods: “Ik weet het niet.” Wat ga je eraan doen, Tiger? “Ik weet het niet.” (Reuter)