Geweld in Albanië bij verkiezingsbijeenkomst

TIRANA, 13 JUNI. Bij een verkiezingsbijeenkomst van de Albanese president, Sali Berisha, is gisteren geschoten. Volgens ooggetuigen vielen bij twee afzonderlijke schietpartijen in de stad Elbasan zes gewonden; anderen maakten gewag van dertien gewonden.

Niet alleen over het aantal gewonden in Elbasan - vijftig kilometer ten oosten van Tirana - bestaat onzekerheid, ook over de toedracht van de incidenten doen uiteenlopende verhalen de ronde. De campagneleiding van Berisha's Democratische Partij had gewapende lieden ingeschakeld om zowel buitenlandse als Albanese journalisten van de bijeenkomst te weren.

Volgens ooggetuigen kwam het tot geweld toen inwoners van Elbasan, woedend over de mishandeling van een jonge tegenstander van de president door diens lijfwachten, in de lucht begonnen te schieten en stenen gooiden naar een auto met lijfwachten. De lijfwachten zouden daarop het vuur hebben geopend op de menigte.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf een andere lezing. Volgens een later gisteren uitgegeven verklaring hadden vier of vijf onbekenden het vuur geopend op het gevolg van de president, na eerst in de lucht te hebben geschoten. De lijfwachten beantwoordden het vuur. Daarbij waren mensen in de vuurlinie beland en gewond geraakt.

De Democratische Partij gaf eveneens een verklaring uit. De partij meldde niets over gewonden en beperkte zich tot de mededeling dat in Elbasan een “terroristische aanval” was gepleegd op de politie en een auto met aanhangers van Berisha.

Later gisteren kwam het elders in Elbasan tot een schietpartij toen lijfwachten van Berisha het vuur openden op burgers die hen in hun auto onder vuur zouden hebben genomen. Ook bij dat incident vielen gewonden.

Hoeveel gewonden er in Elbasan zijn gevallen is onduidelijk. Volgens een ooggetuige waren het er dertien, volgens een andere zeven en volgens de politie acht, vier politiemannen en vier burgers, van wie er twee ernstig gewond zijn.

Bij een eerdere verkiezingsbijeenkomst van Berisha werd - althans: volgens de officiële lezing - een handgranaat naar de president gegooid. De dader werd daarop door leden van de geheime politie ernstig mishandeld. Leden van de Albanese oppositie hebben gezegd uit de televisiebeelden te concluderen dat de aanslag in scène was gezet.

Het hoofd van de OVSE-missie die toeziet op de verkiezingen in Albanië, de Brit Brian Pridham, die eerder deze week aftrad en naar Engeland terugkeerde, heeft in een vraaggesprek met het Albanese blad Gazeta Shqiptare een mededeling van de OVSE, dat hij om persoonlijke redenen is opgestapt, tegengesproken. Hij gaf geen bijzonderheden, naar eigen zeggen omdat hij het werk van zijn collega's in Albanië niet in gevaar wil brengen, maar liet het bij de tegenspraak. Gazeta Shqiptare wist echter te melden dat Pridham is vertrokken omdat 'hoge kringen' binnen de OVSE de uitslag van de verkiezingen van 29 juni trachten te beïnvloeden.

Die beschuldiging is door een woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa direct tegengesproken. (Reuter, AP)