Geesink pleit voor terugkeer Bolhuis

ROTTERDAM, 13 JUNI. In de vijfde editie van zijn beleidsplan heeft IOC-lid Anton Geesink gepleit voor een herbenoeming van André Bolhuis als chef de mission van de Nederlandse sportploeg voor de Olympische Spelen in Sydney 2000.

De roep om de terugkeer van Bolhuis is een stelling in het beleidsplan dat gisteren openbaar is gemaakt. Bolhuis functioneerde zeven jaar als chef de mission. Hij leidde de Nederlandse afvaardiging bij de Spelen van Barcelona en Atlanta. Na de Spelen van vorig jaar trad Bolhuis terug en aanvaardde hij de functie van vice-voorzitter van de hockeybond.

Het NOC*NSF benoemde sinds het vertrek van Bolhuis geen opvolger. Wel kwam een samenwerking tot stand met voormalig volleybalcoach Joop Alberda, als extern adviseur. Het bestuur ontwikkelde ook andere ideeën over de invulling van de functie van chef de mission.

In zijn beleidsplan stelt Geesink dat de Nederlandse bonden en sporters een chef de mission node ontberen. Bovendien is een chef de mission onmisbaar in de internationale communicatie in het voortraject van de Spelen. Daarom moet het uiterste worden ondernomen Bolhuis te bewegen zijn taak als chef de mission weer op te pakken. In de toekomst dient NOC*NSF chef de missions te benoemen met een rijk olympisch sportverleden. De beste kandidaten zijn volgens hem voormalige sportmensen, lieden die de lucht van de arena en de kleedkamers kennen. “Er zijn voldoende gekwalificeerde en gestudeerde mensen die vroeger aan topsport hebben gedaan.” Totnutoe worden de meeste functies bekleed door mensen die geen enkele olympische achtergrond hebben. Geesink zou meer competitie willen zien tijdens bestuursverkiezingen. “Laat ze het maar uitvechten.”

Geesink, inmiddels tien jaar in het IOC, heeft meer kritiek op de Nederlandse sportkoepel. “De sporters worden gediscrimineerd waar het gaat om sportbestuurlijke functies.” Daarnaast verwijt hij de Nederlandse bestuurders dat zij er niet in slagen de bijdrage van de IOC-sponsors in eigen land te verdubbelen of te verdrievoudigen, waartoe andere landen wel in staat zijn. Coca Cola werkt alleen samen met Anton Geesink bij de jaarlijkse Olympic Day Run in Slagharen.

Geesink kondigde aan een vierde expeditie met de Mobiele Olympische Academie te maken. De reis naar Olympia gaat via Bosnië-Herzegovina.

Voor de wederopbouw van de sport en judo in het bijzonder zal de oud-judokampioen driehonderd judopakken in Bosnië afleveren.