Gasunie wil meer opslagcapaciteit

Nederland moet nog één of meer lege gasvelden inrichten voor ondergrondse opslag van aardgas als Gasunie begin volgende eeuw een flink deel van de Britse gasvoorziening kan gaan verzorgen. Dat bleek gisteren uit opmerkingen van directievoorzitter G. Verberg van de Gasunie in een gesprek met de pers tijdens de Wereldgasconferentie in Kopenhagen.

Groot-Brittannië heeft momenteel een overschot aan aardgas, dat vanaf eind dit jaar op het continent wordt verkocht. Maar tussen het jaar 2000 en 2010 slaat dit overschot naar verwachting om in een tekort. De Nederlandse Gasunie is een van de weinige spelers op de Europese gasmarkt die capaciteit hebben om het tekort in Engeland op te vullen. Anders dan Groot-Brittannië beschikt Nederland nu over ondergrondse opslagfaciliteiten die het mogelijk maken tijdens de piekvraag naar aardgas in koude winters, snel een grote hoeveelheid te leveren. Met Britse gasbedrijven probeert Gasunie daarvoor contracten af te sluiten.