EU: inval bij firma's na prijsafspraken

BRUSSEL, 13 JUNI. De Europese Commissie heeft invallen gedaan bij bedrijfsvestigingen van drie firma's van buiten de Europese Unie, die worden verdacht van schending van mededingingsregels door prijsafspraken op de markt voor aminozuren, in het bijzonder het voedingsadditief lycine.

Dit heeft een woordvoerder van commissaris Van Miert (mededinging) gisteren bekendgemaakt. Het gaat om bedrijven met vestigingen in Duitsland en Engeland. Onder de ondernemingen is het Amerikaanse Archer Daniels Midland, dat in de VS onlangs een boete kreeg opgelegd van 70 miljoen dollar wegens prijsafspraken, zo verklaarde de woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat de controles in de Europese Unie een gevolg zijn van de veroordeling in de VS, omdat er effecten voor de Europese markt kunnen zijn.

Hij gaf niet aan welke de twee andere firma's zijn. Wel maakte de woordvoerder duidelijk dat het om ondernemingen van buiten de Europese Unie gaat. Het onderzoek van Brussel volgt na klachten van concurrerende bedrijven. De invallen vonden plaats, omdat de verdachte bedrijven niet beraad waren documenten over hun prijsbeleid te overhandigen. Het aminozuur lycine is een stof die hoofdzakelijk wordt gebruikt in voer voor varkens en gevogelte. De Europese markt heeft een omvang van zo'n 282 miljoen dollar per jaar. De stappen betekenen een tegenslag voor Archer Daniels Midland, dat juist bezig is tot een regeling te komen met de Amerikaanse justitie dat de firma verder onderzoekt. (AFP)