Electrolux schrapt 12.000 banen

ROTTERDAM, 13 JUNI. Het Zweedse Electrolux, 's werelds grootste fabrikant van huishoudelijke apparaten, annuleert de komende twee jaar 12.000 van de 105.000 arbeidsplaatsen, ofwel 11 procent van het totale personeelsbestand. Dat maakte de nieuwe bestuursvoorzitter Michael Treschow gisteren op een persconferentie in Stockholm bekend.

Electrolux sluit ongeveer 25 van z'n 150 fabrieken over de hele wereld alsmede 50 magazijnen. Treschow, die vorige maand de leiding van Electrolux overnam van de naar Volvo verhuisde Leif Johansson, schat de kosten van de reorganisatie op 321 miljoen dollar. Dat bedrag zal ten laste komen van het resultaat over het tweede kwartaal van dit jaar.

Treschow achtte de ingreep bij Zwedens grootste particuliere werkgever onvermijdelijk om de winstgevendheid van het concern weer op peil te brengen en de aandeelhouders weer waar voor hun geld te bieden. De koers van de meest verhandelde b-aandelen van Electrolux sprong na de aankondiging met niet minder dan 14 procent omhoog.

Waar de klappen precies gaan vallen is nog niet beslist.In Nederland heeft Electrolux ongeveer achthonderd mensen in dienst, van wie tweehonderd bij een productiebedrijf in Culemborg. De grootste aantallen werknemers heeft het bedrijf na Zweden in de Verenigde Staten, Duitsland en Italië.

Electrolux heeft al geruime tijd te maken met afzetproblemen. Dat geldt vooral voor Europa, dat voor bijna tweederde van Electrolux' omzet zorgt. Het afgelopen boekjaar daalde de nettowinst van het Zweedse concern van 2,75 miljard tot 1,85 miljard kroon (462 miljoen gulden) bij een omzetvermindering van 115,8 tot 110 miljard kroon of 27,5 miljard gulden.

“Een reorganisatie was al lang nodig en wij zijn erg blij dat het er nu eindelijk van komt”, aldus financieel analist Colin Gibson van UBS in Londen. “Het ziet er ingrijpender uit dan we durfden hopen.” Treschow oefende gisteren geen directe kritiek op zijn voorganger Johansson, hoewel hij wel liet weten dat hij al snel na aankomst bij Electrolux besefte dat een grondige reorganisatie snel gewenst was. “De complexe managementstructuur moet dringend worden gestroomlijnd”, aldus Treschow. Electrolux nam in 1994 de divisie huishoudelijke apparaten van het Duitse AEG over. Andere merken van het concern zijn Zanussi, Zanker, Frigidaire en Marijnen. In zijn vorige baan als president van de Zweedse engineering groep Atlas Copco wist Michael Treschow ook met succes de winstgevendheid op te voeren.