Ekimov vergroot voorsprong na tijdrit

ROTTERDAM, 13 JUNI. Met een gemiddelde snelheid van bijna 51 kilometer per uur snelde Vjatsjeslav Ekimov gisteren over de wegen van Zuidoost-Frankrijk. De Russische wielrenner was oppermachtig in de individuele tijdrit van de Dauphiné Libéré en verstevigde zijn positie als leider in het algemeen klassement.

De Zwitser Alex Zülle, die tweede stond in de rangschikking, verloor 2 minuten en 47 seconden op Ekimov en zakte naar de achtste plaats. Ook andere specialisten hadden een forse achterstand: de Spanjaard Olano, nu tweede, bleef met 34 seconden achterstand nog het dichtst in de buurt van Ekimov. De anderen liepen allemaal ten minste een minuut schade op.

De concurrentie mocht verzachtende omstandigheden opvoeren. Zülle was deze week nog betrokken bij een valpartij die hem bijna tot opgave dwong. De Brit Boardman, houder van het werelduurrecord, kreeg twee keer materiaalpech en moest zijn race vervolgen op een andere fiets.

Zülle startte als voorlaatste in de tijdrit. Klassementsleider Ekimov als laatste. Op een gegeven moment kreeg de Rus de Zwitser met deNederlandse moeder in het zicht. “Ik zag de volgauto van Zülle en raakte daardoor extra gemotiveerd”, zei Ekimov. “Het gebeurt niet vaak dat je Zülle in een tijdrit zo kunt naderen. We hebben een goede kans de Dauphiné te winnen. Dat is een nieuwe situatie voor mij.”

De 31-jarige Ekimov was niet verbaasd over zijn fraaie prestatie: “Normaal voel ik me erg op mijn gemak op het korte tijdritwerk, maar ik ben in grote vorm en dan is de langere afstand ook geen probleem”. Ekimov, voormalig werknemer van de ploegen van Post en Raas, behaalde zijn vierde overwinning in het seizoen.

De Duitser Erik Zabel heeft de eerste etappe in de Ronde van Luxemburg gewonnen. De sprinter van de Telekom-formatie versloeg zijn landgenoot Marcel Wust in de finishplaats Dippach. Er moest een fotofinish aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen.

De Nederlander Bart Voskamp eindigde op de 124ste en voorlaatste plaats, nadat hij bijna honderd kilometer aan de leiding had gereden. De 29-jarige renner van TVM was zwaar teleurgesteld. “Ik ben gesloopt door de harde tegenwind. Ik had beter kunnen wachten om met een groepje weg te gaan.”