Eén op de drie rij-instructeurs zakt

NIEUWEGEIN, 13 JUNI. Van de eerste groep van 442 rij-instructeurs die tot nu toe bijscholingsexamen hebben gedaan, is 67 procent geslaagd. 25 Procent slaagde voor een van de twee onderdelen. Acht procent zakte.

Dit blijkt uit cijfers van Innovam, het opleidings- en exameninstituut van de mobiliteitsbranche. Het examen bestaat uit twee onderdelen: theorie en didactische vaardigheid.

Instructeurs die zakken, moeten binnen een half jaar herexamen doen. Zakken ze opnieuw, dan raken ze hun vergunning kwijt. Wie slaagt krijgt voortaan een licentie voor vijf jaar. Daarna moet de instructeur opnieuw examen afleggen.

Het bijscholingsexamen is verplicht volgens de nieuwe Wet rijonderricht motorrijtuigen. Het examen is niet onomstreden. Drie organisaties van rij-instructeurs spanden donderdag in Den Haag een kort geding aan tegen de staat. De organisaties hebben niets tegen vrijwillige bijscholing, maar vallen over de bepaling dat instructeurs die zakken voor hun examen hun vergunning kwijtraken.

De organisaties vinden dat dit te ver gaat. “Dit gebeurt ook niet met artsen, notarissen of advocaten.” De organisaties eisten donderdag opschorting van de wet, zodat ze die in een bodemprocedure, een nogal tijdrovende civiele zaak, kunnen aanvechten. De president van de rechtbank in Den Haag doet 23 juni uitspraak. (ANP)