Canal+ grijpt in bij FilmNet

HILVERSUM, 13 JUNI. Het Franse abonneetelevisieconcern Canal+ gaat in Nederland samen met kabelmaatschappijen digitale betaaltelevisie ontwikkelen. Dat zegt Joop Daalmeijer, de nieuwe directeur van Canal+ Nederland.

Op dit moment voert het bedrijf onderhandelingen met twee grote Nederlandse kabelmaatschappijen om een gezamenlijke decoder te introduceren die het mogelijk maakt tientallen extra televisiekanalen tegen betaling zichtbaar te maken. Het is ook de bedoeling om gezamenlijk met pay-per-view-televisie van start te gaan. Daarbij kan de kijker per bekeken film betalen. Vorig jaar nam Canal+ het Zuid-Afrikaanse Nethold over. Dat bedrijf was in Nederland eigenaar van FilmNet en stelde zich als aanbieder van satelliettelevisie vooral op als concurrent van de kabelmaatschappijen die het verwijt kregen misbruik te maken van hun monopoliepositie. Door een alliantie met KPN probeerde Nethold zelfs vergeefs toegang te forceren tot het kabelnet van Casema, dat in meerderheid in handen is van het voormalige staatsbedrijf.

Canal+ heeft fors het mes gezet in de Nederlandse organisatie. Het vorig jaar gelanceerde 'digitale boeket' van Nethold, waarbij kijkers een schotelantenne en decoder konden aanschaffen voor tientallen extra kanalen, is mislukt.

De actie heeft wel 70.000 abonnees opgeleverd. Maar volgens Daalmeijer gaat dat vrijwel uitsluitend om kijkers die geen kabelaansluiting hebben en toch RTL4, SBS6 en Veronica wilden blijven zien. Buitenlandse zenders worden waarschijnlijk geschrapt. De twee abonneezenders FilmNet (1 en 2) gaan verder onder de naam Canal+.

    • Jaco Alberts