Bijdragen Mozart aan opera's

NEW YORK, 13 JUNI. De Amerikaanse musicoloog David Buch heeft volgens The New York Times bewijzen gevonden dat Mozart in zijn laatste levensjaren 1790 en 1791 bijdragen heeft geleverd aan twee Weense opera's - Der Stein der Weisen en Der wohltätige Derwisch.

Buch, verbonden aan de universiteit van Iowa, vond in het gemeentearchief en de universiteitsbibliotheek van Hamburg kopieën van de opera's, die in de Tweede Wereldoorlog naar Rusland waren meegenomen en onlangs zijn geretourneerd. Bij de auteurs van Der Stein der Weisen wordt Mozart vermeld. Der wohltätige Derwisch werd totnutoe toegeschreven aan de theatermaker en acteur Emanuel Schikaneder, de librettist van Mozarts Die Zauberflöte (1791). Buch publiceert later in dit jaar zelf over zijn ontdekking. (AFP)