Beeldhouwer Pieter d'Hont overleden

UTRECHT, 13 JUNI. De beeldhouwer Pieter d'Hont is gisteravond op 80-jarige leeftijd na een kort ziekbed in zijn woonplaats Utrecht overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt.

D'Hont werd recent, tijdens de opening van een nog lopende tentoonstelling over zijn gehele oeuvre in Utrecht, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij heeft gedurende vijftig jaar 250 werken gemaakt, waaronder veel portretten van bekende persoonlijkheden op gebied van wetenschap, cultuur, bestuur en bedrijfsleven. Ook legde de kunstenaar in 1950 prinses Juliana vast, koningin Beatrix in 1980 en Prins Willem-Alexander in 1993.

Daarnaast portretteerde hij onder anderen de komiek Johnny Kraaykamp, schrijver Simon Vestdijk, de oud-burgemeesters van Urecht M. Vos en H. Vonhoff en kardinaal Alfrink. Hij verwierf bekendheid met het beeldje van Anne Frank, dat voor de Janskerk in Utrecht staat. (ANP)