Zieke Jordan helpt Chicago aan derde zege

SALT LAKE CITY, 12 JUNI. Michael Jordan heeft Chicago Bulls op de drempel gezet van de vijfde titel in het Amerikaanse profbasketbal in zeven jaar. De 34-jarige forward scoorde 38 punten in de vijfde wedstrijd tegen Utah Jazz. De Bulls wonnen het duel in het Delta Center in Salt Lake City met 90-88 en leiden daardoor in de best-of-seven met 3-2.

Jordan bracht zijn ploeg 46,5 seconden voor het einde met een vrije worp langs de Jazz, 85-85. De tweede vrije worp miste hij, maar via Kukoc belandde de bal wederom in zijn handen. Vijftien tellen later scoorde hij met een fraaie driepunter, 88-85. Het betekende zijn 38ste punt in de wedstrijd.

Utah Jazz, dat vrijwel de hele wedstrijd een voorsprong had maar halverwege de tweede helft een voordelige marge van zestien punten uit handen gaf, kwam door center Ostertag nog terug tot 88-87. De Australiër Luc Longley stelde zes seconden voor het einde de zege voor de Bulls echter veilig met een lay-up. In de slotseconde miste veteraan Hornacek voor de Jazz een driepunter.

Jordan speelde in het met 20.000 toeschouwers uitverkochte Delta Center op halve kracht. Hij had een griepaanval achter de rug en miste de laatste training. “In de wedstrijd dacht ik soms dat hij ging flauwvallen”, zei forward Scottie Pippen van de Bulls. “Hij had niets in zijn maag, de hele nacht en dag had hij lopen braken. Maar hij speelde echt ongelooflijk. Hij maakte het ene big shot na het andere.”

Jordan zelf had zijn coach Phil Jackson verzocht hem alleen in te zetten in de belangrijke fases. Maar Jordan speelde toch nog 44 van de 48 minuten. “Waar ik de kracht vandaan haalde, weet ik niet. Maar ik wist dat wij deze wedstrijd moesten winnen, want anders hadden wij het in de resterende duels nog heel moeilijk kunnen krijgen”, aldus 's werelds beste basketballer na afloop. Jordan hield zijn reputatie om na drie rustdagen altijd meer dan 30 punten te scoren tegen een percentage van boven de vijftig procent ook in Salt Lake City intact.

De spelers van Utah hoorden pas na afloop van het treffen dat His Airness niet volledig fit was geweest. “Met zijn 38 punten leek hij in ieder geval niet ziek”, zei Bryon Russell die Jordan moest verdedigen. Volgens Russell won Chicago de wedstrijd niet, maar verloor Utah het duel. “We hebben de overwinning uit handen gegeven.”

Voor de Jazz, dat in Karl Malone zijn topschutter (19 punten) had, betekende de nederlaag de eerste in de laatste 24 thuiswedstrijden. Sinds 23 februari had de club niet meer verloren in het eigen Delta Center. Morgenavond staat in United Center in Chicago wedstrijd zes op het programma. Bij winst prolongeren de Bulls de titel. Als Utah wint, moet de zevende wedstrijd - zondagnacht eveneens in Chicago - de beslissing brengen. (Reuter)