Winkelen

Griezelige beestjes

Wie eens iets anders aan de muur wil hangen dan een kleurig schilderij of decoratieve prent moet zeker een bezoekje brengen aan Bugs & Butterflies. In de Amsterdamse Jordaan is sinds kort een winkel die zich heeft gespecialiseerd in houten vitrinekastjes en -kistjes met geprepareerde vlinders, kevers, sprinkhanen en schorpioenen. De prijzen variëren van ƒ 65 tot ƒ 795 en voor de beginnende Meester Prikkebeen is er een 'bug viewer' te koop - een doorzichtig plastic potje met een vergrootglas erop om in alle rust een insect te kunnen bekijken. Eigenaresse Wolf Charlotte Drijber richt de kastjes zelf in met vlinders uit Haarlem of torren uit China. Voor wie het griezelen af wil leren, is een kabinetje met reuzenspin aan te bevelen.

*Bugs & Butterflies, Bloemgracht 169, Amsterdam, wo t/m zo 12-18u, inl 020-4222560

All that Jazz!

Achter de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam is de Blue Note from Ear & Eye jazzspeciaalzaak gevestigd. Ruim 10.000 cd-titels van grote en kleinere labels zijn in voorraad en via een uitgebreid computersysteem kan ook aan speciale importwensen worden voldaan. De horeca-achtergrond van de beide eigenaren, Johannes Bulthuis en Jeanette Karrenbelt, verraadt zich in de inrichting van de winkel, die een 'bar' als toonbank, een espresso-apparaat en een stamtafel met ochtendbladen en jazzmagazines herbergt.

*Blue Note from Ear & Eye, Gravenstraat 12, Amsterdam, ma t/m za 11-19u, zo 12-17u, inl 020-4281029

Voor mannen

“Mannen hebben een typische smaak”, aldus winkeleigenaar Aart Burghout. Om het voor vrouwen eenvoudiger te maken 'cadeaus met een mannelijke uitstraling' te vinden, opende hij in Amsterdam L'Homme du Monde. Daar zijn onder meer kantoorartikelen in gedempte ('typisch mannelijke') kleuren verkrijgbaar en het in Engeland zeer populaire 'stuffed shirt', een mini-reisset in A4-formaat. Een garderobe voor een korte reis kan zo compact en kreukvrij worden vervoerd.

*L'Homme du Monde, Beethovenstraat 83, Amsterdam, ma 13-18, di t/m vr 9u30-18u, do tot 21 u, za 9u30-17u30, inl 020-4715212

Kookparadijs

Koken is in. Toch wist zakenman Aad Ouborg in de rij culinaire boeken, tv-programma's en kookcursussen nog één gat in de markt te ontdekken: een culinair warenhuis. Het Huys Witlam in Breda is de hemel op aarde voor de Braakhekkes in spé. Het vier verdiepingen tellende pand heeft een kelder (het Onderhuys) waar voor ƒ 75 een kooktraining te volgen is en een 'Kookmagazijn' op de begane grond, waar kookaccessoires te koop zijn (vanaf ƒ 1,95 voor een mini-garde annex sleutelhanger tot ƒ 18.000 voor een 'Cookingfactory', een complete keuken). Een verdieping hoger, in de Grote Salon, kan de bezoeker proeven hoe 'echte' koks te werk gaan in het restaurant. De bovenste verdieping (de Chambre d'Agneau) doet dienst als vergaderruimte voor bedrijven.

*Het Huys Witlam, Grote Markt 19, Breda, ma 13-18u, di t/m vr 10-18u do tot 21u, za 10-17u, inl 076-5309582

Allergiewinkel

Acht jaar geleden belandde Lars Jenssen in de wereld van de 'hypo- en anti-allergene' materialen, nadat zijn vrouw allergisch bleek en het huis aangepast moest worden. Hij besloot met zijn verworven kennis de markt op te gaan. Wat begon met een postorderservice, is uitgegroeid tot twee winkels in Best en Breda. Wasmiddelen tegen wasmiddelallergie, huidsmeersels voor wie uitslag krijgt van zeep en beddengoed waarin de huisstofmijt geen enkele kans maakt.

*De Allergiewinkel, Hoofdstraat 34a, Best, Markendaalseweg 4, Breda, di t/m vr 9u30-18u, za 10-17u, do tot 21u (Breda), vr tot 21u (Best), inl 0499-375222/ 076-5201669

Home Affairs

Het is even slikken bij het zien van de prijskaartjes, maar dan heb je wél een gerenommeerde naam in huis. Home Affairs in Naarden doet aan 'Interior Consultancy' en 'Design Decoration', dat wil zeggen verkoop en advies op het gebied van woonaccessoires. Omdat 'een mooi gedekte tafel een verlengstuk is van het interieur', zoals adviseur Blanche Bierman-van Berckel bezweert, is een stijlvol servies onontbeerlijk. Uit de collectie van het Franse Gien is er de Alice-lijn met handgeschilderde blauwe viooltjes. Op deze borden (ƒ 51) zullen zelfs 'doppertjes' uit een potje 'hemels' smaken.

*Home Affairs, Marktstraat 21, Naarden-Vesting, wo t/m za 11-18u, inl 035-6953092