VS willen geen oefeningen China, Taiwan

WASHINGTON/ TAIPEI, 12 JUNI. Washington heeft gisteren China en Taiwan opgeroepen geen militaire oefeningen te houden in de weken voorafgaand aan de overdracht van de Britse kroonkolonie Hongkong aan China op 1 juli.

Taiwan heeft echter al laten weten niet op het Amerikaanse verzoek in te gaan; China heeft nog niet gereageerd. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken drong aan op zelfbeheersing ten aanzien van militaire activiteit in “gevoelige gebieden in gevoelige tijden”. Taiwan houdt op 23 en 24 juni en China voor het eind van de maand militaire oefeningen op zee. Een hoge functionaris van het ministerie zei later “ongerust” te zijn over de gemelde plannen van China en Taiwan. Hij verwachtte “binnen een dag of twee” een reactie van de twee landen.

Een woordvoerder van het Taiwanese ministerie van Defensie zei echter meteen dat Taiwan niet van plan is de oefening te annuleren. “Dit is een jaarlijkse routine-oefening. Wij gaan ermee door”, zei hij. “Dit moet niet te veel met de manoeuvres van de Chinese communisten in verband worden gebracht. Dit is geen militaire competitie met de Chinese communisten.” Peking maakte gisteren bekend dat president Jiang Zemin de plechtige overdracht van Hongkong aan China op 30 juni om middernacht zal bijwonen. Jiang keert enkele uren later al weer naar Peking terug om daar de viering van de overdracht mee te maken. Maar hij blijft lang genoeg in Hongkong voor de beëdiging van de niet-gekozen Voorlopige wetgevende raad, waarvan de legitimiteit in het Westen wordt betwist.

De VS hebben al aangekondigd dat minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright, die de overdracht bijwoont, de beëdiging van de Voorlopige wetgevende raad zal boycotten. Londen meldde gisteren - na de bekendmaking van Jiangs komst - dat ook premier Tony Blair naar Hongkong zal reizen, maar net als Albright de beëdiging van de Voorlopige wetgevende raad zal mijden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wees erop dat deze Raad “volstrekt in strijd is” met de Brits-Chinese afspraken over de overdracht. (Reuter, AFP, AP)