Voorkeur; Theater

KOPPEN Toneelenscenering van Ivo van Hove bij Het Zuidelijk Toneel van John Cassavetes' scenario voor Faces (1966), een van zijn beste films. Publiek ligt op kris kras door de zaal geplaatste bedden, de acteurs rennen daartussen door. Veel verbaal en fysek geweld van in strakke cocktailjurkjes gestoken vrouwen en mannen in witte overhemden. Gesettelde dertigers en veertigers uit de jaren zestig, op weg naar volwassenheid, worstelen met drank en overspel. De overwinning van de liefde biedt een enerverend schouwspel. T/m 14 juni in De Brakke Grond, Amsterdam

HENRY IV 't Barre Land speelt de twee delen van Shakespeares koningsdrama over macht, anarchie en orde temidden van stapels kratten. De fantasierijke regie en frisse speelstijl ontdoen deze klassieker van het stof der jaren. 17, 18 en 19 juni, Utrecht, Huis a/d Werf (voorheen de Utrechtse School).

EN VERDER De vier jaargetijden Cabaret van Hans Liberg. 13 juni Venlo De Maaspoort, 14 juni Alkmaar De Vest, 17, 18 juni Eindhoven Stadsschouwburg.