Voorkeur; Muziek

HOLLAND FESTIVAL Het Gelders Orkest speelt 18 juni 20u15 olv Christopher Lyndon-Gee in het Amsterdamse Concertgebouw 'Dithyrambes pour le temps à venir' van Matthijs Vermeulen, gevolgd door Lorenzo il magnifico van Igor Markevitch en de Vierde symfonie van Sibelius. Vooraf om 19u klinkt in de Kleine Zaal kamermuziek van Vermeulen: de Eerste sonate voor cello en piano en Les filles du roi d'Espagne, door Hans Woudenberg (cello), Marja Bon (piano) en Irene Maesen (mezzosopraan). De liederenopera Aus Deutschland van Mauricio Kagel wordt 12, 13 en 14 juni 20u15 uitgevoerd in het Amsterdamse Carré in de enscenering van Herbert Wernicke. Finale van Kagel klinkt 13 juni 20u15 in de Beurs van Berlage bij het Radio Kamerorkest olv Tan Dun, die zijn eigen Intercourse of Fire and Water dirigeert, naast Chain of Life van Tokuhide Niimi en The Seasons van John Cage. Elektronische muziek van Kagel klinkt 15 juni 20u30 in het Planetarium van Artis.

MARGIONO/QUASTHOFF De sopraan Charlotte Margiono en de bariton Thomas Quasthoff geven 17 juni 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw een operaconcert met begeleiding door het Brabants Orkest olv Marc Soustrot. Op het programma werk van oa Mozart, Wagner, Puccini en Verdi.

BEETHOVEN Reminiscenties aan de voormalige Beethovencycli die vroeger het muziekseizoen besloten, klinken bij het Residentie Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het Residentie Orkest speelt olv Roy Goodman 14 juni 20u15 en 15 juni 14u15 in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag de Zevende symfonie van Beethoven, voorafgegaan door de Sinfonia concertante van Mozart met violist Thomas Zehetmair en altvioliste Ruth Killius als solisten. Het Nederlands Kamerorkest concerteert in de Beurs van Berlage met Philippe Entremont als solist en dirigent. 17 juni 20u15 klinken de Pianoconcerten nrs 1 en 4; 24 juni 20u15 de Tweede symfonie en het Vijfde pianoconcert. Hartmut Haenchen leidt 20 en 21 juni 20u15, 22 juni 14u15 en 23 juni 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Toonkunstkoor Amsterdam in de ouverture Leonore 2, Tremate en de Negende symfonie.

WORLD ROOTS FESTIVAL Het programma heeft enkele wijzigingen ondergaan. 12 juni speelt de groep Taberna Mylaensis uit Sicilië i.p.v. het aangekondigde Radio Tarifa en op 13 juni worden Candido Fabré en Abraham Afewerki vervangen door resp. Grupo Klimax uit Cuba en Habib Koite uit Mali. Verder zijn op 13 juni o.a. te horen: de Polynesische groep Te Vaka, de in Guinee geboren zangeres Maciré Sylla en het bruiloftorkest van de Egyptenaar Ali Hassan 'Kuban'. Dit alles in de Melkweg. 14 juni wordt het feest voortgezet in de 'Gouden Bocht' van de Herengracht met Adalberto Alvarez y su Son uit Cuba en 'Seven Seconds' zanger Youssou N'Dour. 15 juni is het Concertgebouw de lokatie met drie vocalisten: de Marokkaanse Najat Aatabou, de Israëlische Zehava Ben en de Algerijnse Parijzenaar Khaled. 12 t/m 15 juni op diverse lokaties Amsterdam. Inl 020-6718345.

SWINGIN' GRONINGEN De tiende editie speelt zich af op een kleiner aantal lokaties maar is wat de muziek betreft juist breder dan ooit. Hier zingt ook hier Youssou N'Dour. Andere trekkers zijn saxofonist Courtney Pine en zijn groep, het orkest van de Nigeriaan Femi Kuti, blueszangeres Jan James en het familie-orkest Njava uit Madagascar. 12 t/m 14 juni centrum Groningen. Inl 050-3189045.

SUGAR & SPICE Het niet-Westerse aandeel van het Holland Festval heeft een Caribisch karakter. 12 juni laten de Skiffle Bunch Steel Band uit Trinidad en het Cubaanse draaiorgel Cien Añnos de Tradición zich horen, om 18u met een voorproefje op het Beursplein, om 21u in het Tropeninstituut. 15 juni speelt in dezelfde zaal The Mystic Revelation of Rastafari, 18 juni de Cubaanse groep Estudiantina en 19 juni het eveneens uit Cuba afkomstige Orquesta Aragón met het Rotterdams conservatorium orkest. Op 12, 18 en 19 juni zijn er naast de concerten in de Grote Zaal Caribische dansfeesten in de Marmeren Hal van hetzelfde instituut.

HALLO VENRAY Tienjarig bestaan van de Haags/Delftse rockgroep wordt gevierd met bijzondere muzikale gasten in Het Paard, Den Haag (14 juni).

JAYHAWKS Na het vertrek van zanger/ gitarist Mark Olson heeft countryrockgroep The Jayhawks een duidelijker frontpersoon in Gary Louris. 14 juni Nighttown, Rotterdam, 15 juni Tivoli, Utrecht, 17 juni Paradiso, Amsterdam (met Son Volt), 18 juni TU, Enschede, 19 juni Noorderligt, Tilburg, 20 juni Bospop, Weert, 21 juni Harmonie, Leeuwarden.

NICK CAVE De vroegere wildeman van de Australische rock in de traditie van Bob Dylan. 15 en 16 juni RAI, Amsterdam.