Voorkeur; Galerie

DAVID BADE Piepschuim, korenschoven, rubberlaarzen, zeil en tekeningen op groot formaat; de uit Curaçao afkomstige David Bade wiens ster snel is gerezen sinds de Prix de Rome 1993 heeft de ruimte van Archipel zowel letterlijk als figuurlijk vrijwel propvol gestouwd. Kubieke meters piepschuim heeft hij bewerkt met verf en vuur. Zijn tekeningen met veel open monden, vuisten en stijve pikken, staan vol teksten met verwijzingen naar brandende kwesties van sociaal-politieke aard. T/m 29 juni. Archipel, Vosselmanstraat 402, Apeldoorn. Do t/m zo 13-17u.

WAGEMANS In een statig pand (een grietenijhuis: lokaal bestuur) aan de Hoofdstraat van het Friese Beesterzwaag is eerder dit jaar kunstruimte Wagemans geopend. Fred Wagemans (voormalig hoofdconservator van Museum Fodor in Amsterdam) toont tekeningen en grafisch werk van de Denen Kirsten Justesen, Jacob Kolding en schilderijen van Henk Fakkeldij. Op 28 juni opent 'Met hartelijke groet' een kunstproject van Louwrien Wijers i.s.m. centra voor gehandicaptenzorg in Beesterzwaag en een beeldententoonstelling met Jan Maaskant, Simcha Roodenburg, Herbert Nouwens, Dick Postema en Eja Siepman van den Berg. T/m 22 juni. Kunstruimte Wagemans, Hoofdstraat 17, Beesterzwaag Do t/m zo 13-18u.

EN VERDER Amsterdam: Arie Schippers t/m 22 juni Westergasfabriek in Gebouw 'Openbare Verlichting', Teun Hocks t/m 28 juni bij Torch en Elise Tak t/m 28 juni bij Bloom; de collectie Benno Premsela/ Friso Broeksma t/m 29 juni in het Exposorium van de Vrije Universiteit; Rob Blok, Harald van Noordt, Teuny Tukker t/m 6 juli Galerie Maurits van de Laar in Den Haag; tekeningententoonstelling van Meg Cranston, Paul McCarthy, Barry McGee, Raymond Pettibon en Jason Rhoades t/m 25 juni bij Galerie Tanya Rumpff, Haarlem.