Voorkeur; Films

ALL STARS Jean van de Velde's met veel vaart gefilmde tragikomedie over voetbal en ouder worden heeft enkele zwakke plekken, maar onderscheidt zich door enthousiast ensemblespel en typisch Hollandse beelden. Zeven jongens (Antonie Kamerling, Danny de Munk, Daniël Boissevain, Peter Paul Muller, Raymi Sambo, Thomas Acda, Kasper van Kooten) maken voorafgaand aan hun 500ste competitiewedstrijd de balans op van hun leven en vriendschap. Ook met goede rollen van Isa Hoes en Frits Lambrechts. In meer dan 65 theaters.

BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA In hun eerste speelfilm verruilen Beavis en Butt-head, de getekende pubers van muziekzender MTV, de tv voor een reis door het ganse land. Stupidity rules over iedereen, van de jaren vijftig veteraan die Eisenhower aanbidt tot de jaren zeventig leraar die het lied 'Lesbian Seagull' zingt - met de stem van Engelbert Humperdinck. In 25 theaters.

BIG NIGHT Bescheiden regiedebuut van Stanley Tucci en Campbell Scott over de kunst van het koken en het eeuwige gevecht tussen goede smaak en lucratief vulgair vertoon. In de hoop dat de aanwezigheid van zanger Louis Prima hun Italiaanse restaurant de broodnodige publiciteit zal verschaffen, bereiden de gebroeders Pilaggi een feestmaal voor van tweeëntwintig gerechten, die de toeschouwer het water in de mond doen lopen. Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Leeuwarden: Harmonie. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Tilburg: Cinecitta.

CONTE D'ETÉ De 21ste speelfilm van Franse veteraan Eric Rohmer en de derde aflevering van zijn seizoenenserie, gaat weer over naar liefde lonkende adolescenten. Die liefde is anders dan die van Romeo en Juliet: niets staat de jongens en meisjes in zomers Bretagne in de weg om geliefden te worden, behalve zijzelf. Amsterdam: Filmtheater Rialto. Breda: Chassée Cinema's. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

CRASH David Cronenbergs met de Speciale Juryprijs in Cannes bekroonde bewerking van de controversiële roman van J.G. Ballard over autowrakkenseks duurt te lang en heeft een magere moraal, maar imponeert door de hypnotische filmstijl en de subversieve manier waarop humor in het perverse verhaal is geïntegreerd. Met James Spader, Deborah Unger, Holly Hunter, Rosanna Arquette en een doodenge Elias Koteas. Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Groningen: Bioscoop 'Concerthuis'. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg.

DONNIE BRASCO Op ware gebeurtenissen geïnspireerde, door de Brit Mike Newell geregisseerde, onwaarschijnlijk fascinerende film in het mafia-genre over een FBI-infiltrant in de lagere regionen van de georganiseerde misdaad. Tot de naakte kern teruggebracht conflict tussen loyaliteit en verraad krijgt reliëf in formidabele hoofdrollen van Johnny Depp als de spion en Al Pacino als zijn niets vermoedende beschermheer en vaderfiguur. In meer dan 16 theaters.

DRIFTING CLOUDS Aki Kaurismäki doet een gooi naar een van de mooiste dingen die in de kunst bereikbaar zijn: een sentimentele film die niets met kitsch te maken krijgt, in een zwaar verhaal met een gelukkig einde over werkloosheid in Helsinki. Amsterdam: Cinecenter. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

EVERYONE SAYS I LOVE YOU De 26ste film van Woody Allen is een musical over de liefdesperikelen van een rijke, chaotische familie op Manhattan. Op de vleugels van het gezang van ongeschoolde sterren als Julia Roberts, Alan Alda en Allen zelf, komen we in een swingend uitvaartcentrum, een vijfsterren-hotel in Venetië en een gemaskerd kerstbal in Parijs, waar iedereen is verkleed als Groucho Marx. Ook met Goldie Hawn, Lukas Haas, Tim Roth, Drew Barrymore en de rijzende ster Natalie Portman. Amsterdam: Alfa. Castricum: Corso Theater. Deventer: Filmhuis De Keizer. Utrecht: Springhaver Theater.

KOLJA (KOLYA) De Tsjechische regisseur Jan Sverák verfilmde niet zonder verdiensten, het bitterzoete scenario van zijn vader, die zelf de hoofdrol speelt van een om politieke redenen ontslagen cellist. Aan de vooravond van de Fluwelen Revolutie ontdekt hij door de zorg voor een vijfjarig Russisch jongetje dat hij zijn lot in eigen hand moet nemen. In meer dan 9 theaters.

A MOMENT OF INNOCENCE De reconstructie van de aanslag die de Iraanse regisseur Mohsen Makhmalbaf in 1975 als islamitisch revolutionair op een politieman pleegde, werd een strak gestructureerde wirwar van heden en verleden, verzinsels en werkelijkheid, herinnering en ambitie. Over politiek wordt niet gepraat, maar Makhmalbaf laat wel ruimte voor verschillende perspectieven, door ook de politieman zijn versie van de gebeurtenis te laten herbeleven. In: Desmet, Amsterdam; 't Hoogt, Utrecht; Chassé, Breda.

NELLY ET MONSIEUR ARNAUD In Claude Sautets film over een oude, gepensioneerde rechter (Michel Serrault) die een 25-jarige Parisienne (Emmanuelle Béart) in dienst neemt om zijn mémoires uit te tikken, gaat het niet zozeer om verhevigde emotionele stadia als wel om het gebied dat daar tussen ligt. Intuïtie en zelfrespect verhinderen dat de groeiende intimiteit tussen de hoofdpersonen ooit wordt uitgesproken in deze glasheldere, superieure observatie. Den Haag: Babylon. Amsterdam: Alfa. Groningen: Bioscoop 'Concerthuis'.

LA PROMESSE Derde, schijnbaar eenvoudige speelfilm van de Luikse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne schetst een realistisch beeld van gesjacher met illegale buitenlanders in de verkommerde fabrieksstad Seraing. Vijftienjarige leerling-automonteur komt tegenover zijn vader te staan in dilemma over de morele grenzen van de uitbuiting. Authentieke quasi-documentaire cinema van hoog niveau. Amsterdam: Filmtheater Rialto. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Breda: Chassée Cinema's.

LA SECONDA VOLTA Het zorgvuldig afgewerkte speelfilmdebuut van de documentairemaker Mimmo Calopresti, over een ex-grootindustrieel die de vrijgelaten terroriste achtervolgt die hem twaalf jaar geleden neerschoot, snijdt bloedserieuze thema's aan: schuld en boete, wraak en vergeving, misplaatst idealisme en verwerking van het verleden. Maar de film maakt allesbehalve een zware of drammerige indruk, en is een psychologisch drama met onderkoelde rollen van Nanni Moretti en Valeria Bruni Tedeschi. Amsterdam: Filmtheater Rialto. Eindhoven: Filmtheater Plaza Futura. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster.

SHINE Scott Hicks' filmbiografie over de Australische concertpianist David Helfgott, die na een tyrannieke opvoeding in Perth een zenuwinzinking kreeg, pretendeert geen case-history te zijn, maar een beknopt verhaal over gebroken talent en lyrische waanzin. Met veel gevoel voor humor en empathie voor vader en zoon, en een gedenkwaardige vertolking van Geoffrey Rush als een opgewekte gek. In meer dan 10 theaters.

EN VERDER Breaking the Waves, Amsterdam: Filmtheater Desmet. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt; Buenos Aires Vice Versa Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg; Fargo, Amsterdam: The Movies; Hufters en Hofdames Amsterdam: Cinecenter, The Movies. Eindhoven: Filmtheater Plaza Futura. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Tilburg: Filmtheater Louis. Utrecht: City Theater / Movies. Helmond: Filmhuis Helmond; The Portrait of a Lady, Gouda: Filmhuis Gouda. Hulst: 'De Koning van Engeland' theater; Shakespeare's Romeo & Juliet Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Cuyk a/d Maas: Bios Cuijk. Hoogeveen: Luxor. Utrecht: City Theater / Movies. Winschoten: Hollywood; When we were Kings, Amsterdam: Cinecenter. Groningen: Bioscoop 'Concerthuis', Filmtheater Liga '68.