Varkens dit jaar niet meer gevaccineerd

DEN HAAG, 12 JUNI. Het vaccineren van varkens is dit jaar niet meer aan de orde. Dat zei minister Van Aartsen (Landbouw) vanmorgen tijdens een debat in de Tweede Kamer over de varkenspest.

Door het vaccineren van varkens zou het het pestvirus dat de varkenshouderij teistert snel ingedamd kunnen worden. Volgens de regels van de Europese Unie is enten echter verboden.

Van Aartsen onderstreepte vanmorgen andermaal dat hij het non-vaccinatiebeleid van de Europese Unie in 'Brussel' aan de orde zal stellen, maar dat een wijziging van dit beleid “tijd zal kosten”. De minister zei te willen werken aan een coalitie die ervoor moet zorgen dat in de toekomst het non-vaccinatiebeleid van dieren teruggedraaid zal worden. Op de eerstvolgende Landbouwraad, eind juni, zal ook Duitsland het vaccineren aan de orde stellen, zo zei Van Aartsen.

De Europese Unie heeft in 1989 een non-vaccinatiebeleid voor dieren ingesteld, omdat het vlees van bijvoorbeeld gevaccineerde varkens niet te onderscheiden is van met pest besmet vlees. Landen buiten de Europese Unie, met name de Verenigde Staten, willen dergelijk vlees niet invoeren. Als Nederland toch overgaat tot enten zou dit volgens Van Aartsen betekenen dat voor grote delen van ons land een exportverbod voor vlees wordt ingesteld waarvan de kosten op vier miljard gulden worden geschat.

Aanvankelijk wilde Kamerlid Ter Veer (D66) Van Aartsen ertoe bewegen zonder toestemming van de Europese Unie te gaan enten. Maar nu dit onwettig lijkt, heeft D66 besloten een motie van die strekking aan te houden. De overige fracties in de Kamer zijn voorstander van op korte termijn vaccineren, maar niet als daar geen toestemming van Europa voor is.

Voorts overweegt Van Aartsen een fokverbod voor varkens in het gebied rond de Brabantse plaatsen Heusden en Asten in te stellen. Binnen een week tot tien dagen verwacht hij een advies daarover van veterinaire deskundigen. Op basis daarvan zal hij een besluit nemen.