Universiteit Israel op zwarte lijst VS

TEL AVIV, 12 JUNI. De Amerikaanse regering heeft de Israelische Ben Gurion-universiteit in Be'ersheba op de zwarte lijst geplaatst wegens de rol die de universiteit zou spelen in de ontwikkeling van atoomwapens. Een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Handel en Industrie heeft dat dinsdag in de Senaat meegedeeld, aldus de krant Yediot Ahronot vandaag.

Het vérstrekkende Amerikaanse besluit is gebaseerd op door de Amerikaanse inlichtingendiensten verzamelde informatie. In het vervolg zullen Amerikaanse zakenlieden uitsluitend met toestemming van de Amerikaanse regering zaken met de David Ben Gurion-universiteit mogen doen. De Israelische atoomreactor in Dimona staat op slechts enkele tientallen kilometers van Be'ersheba.

In een vraaggesprek met radio Israel ontkende professor Jigal Ronen, rector magnificus van de universiteit, dat de universiteit verboden gebruik heeft gemaakt van een Amerikaanse super-computer. Hij bracht de Amerikaanse actie in verband met de Israelische weigering het nucleaire non-proliferatieverdrag te tekenen.

Volgens professor Ronen houdt de universiteit zich uitsluitend bezig met atoomonderzoek voor vreedzame doeleinden. Deze onderzoekingen zijn volgens Ronen niet geheim en de resultaten ervan worden in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. Naar zijn zeggen werkt Israel op het gebied van atoomonderzoek voor vreedzame doeleinden samen met landen in Europa, Japan en universiteiten in de VS.

China noemde hij niet onder de landen waarmee de Ben Gurion-universiteit heeft samengewerkt. De VS zijn allang achterdochtig over geheime aspecten van militaire samenwerking tussen Israel en China. [Washington maakte dinsdag eveneens bekend een onderzoek in te stellen naar mogelijk verboden Chinees gebruik van Amerikaanse super-computers voor militaire doeleinden. Ook China heeft de Amerikaanse beschuldigingen tegengesproken.]

De Amerikaanse sancties tegen de Ben Gurion-universiteit weerspiegelen het Amerikaanse wantrouwen, in het bijzonder bij de CIA, ten aanzien van het respecteren van Amerikaanse militaire geheimen door Israel. Deze vertrouwenscrisis begon toen de joodse Amerikaan Jonathan Pollard meer dan tien jaar geleden wegens spionage voor Israel tot levenslang werd veroordeeld.

Onlangs beschuldigde Washington Israel ervan in de VS een Mossad-agent onder de codenaam Mega te hebben. Israel heeft die beschuldigingen toen krachtig tegengesproken.