Rusland helpt Syrië leger te moderniseren

KAIRO, 12 JUNI. Rusland is bereid om Syrië te helpen met de modernisering van zijn wapenbestand voor defensieve doeleinden. Dat heeft de Russische ambassadeur in Syrië, Viktor Gogvitidze, gisteren gezegd tegenover verslaggevers, aldus de Arabische krant Al-Hayat.

De ambassadeur onderstreepte daarbij dat Syrië “geen agressieve bedoelingen heeft en geen plannen maakt om een oorlog te beginnen”. Israel heeft Syrië er recentelijk van beschuldigd een oorlog te willen lanceren, zoals deze week de Israelische chef staf tijdens een bezoek aan de VS deed. Eind vorig jaar beschuldigde Israel Rusland ervan Syrië te helpen bij de ontwikkeling van zenuwgassen.

Gogvitidze merkte op dat de onderhandelingen over wapenleveranties worden voortgezet. Een Russische militaire delegatie bezocht Damascus in maart maar bereikte toen geen overeenkomst wegens de betalingsvoorwaarden. De toenmalige Sovjet-Unie was jarenlang de belangrijkste wapenleverancier en steunpilaar van Syrië. Eind jaren tachtig eiste Moskou afbetaling van de schuld van 10 miljard dollar die Syrië inmiddels had opgelopen. De schuld werd in 1994 echter door Rusland afgeschreven, toen Moskou weer een actievere rol in het Midden-Oosten wilde spelen. (AP)