Relationele spanningen rond de hangmat

Met een hangmat haal je niet alleen de zomer in huis, maar ook een paar problemen. Zoals het ophang-vraagstuk, het val-gevaar en de relationele crises. Twee deskundigen spreken uit eigen ervaring.

Marañon, Singel 488-490, tel 020-6225938/4207121 Galerie Kis, Paleisstraat 107, tel 020-6209760, open wo t/m zo 12-18u Tentoonstelling 'waaraan hangt de hangmat' tot zo 22 juni 'Hangmat-ophanger Bert' installeert hangmatten 'voor het leven': ƒ 15 per bevestigingspunt, excl. specifieke materiaalkosten die per bevestigingspunt kunnen variëren. Inl 020-6848767

Voor sommige mensen begint de zomer pas wanneer de hangmat kan worden uitgehangen. Mijn vriendin bevindt zich onder deze mensen. Bij ook maar de geringste schijn van zon haalt zij de hangmat uit de kast en claimt het balkon. Ons balkon is klein en zeker met een alles en iedereen overschaduwende hangmat deed de behoefte aan een tuin zich snel gelden. Een datsja in de duinen is de oplossing geworden. Een oplossing met een nieuw probleem: jonge bomen kunnen geen hangmat dragen.

Mijn vriendin legde zich neer bij een datsja met hangmatloze zomers tot in de tuin van de buurvrouw een hangmat verscheen. De buurvrouw is net als de hangmat afkomstig uit Brazilië. (Het woord 'hangmat' verwijst niet naar een mat om in te hangen, maar naar de 'hamack'-boom waarvan de schors door Brazilianen tot slaapnetten werd bewerkt). De buurvrouw had in de tuin een gat gegraven, daarin cement gestort en er een lange paal in geplaatst. Tussen de paal en een boom hangt nu, wanneer de zon schijnt, een jaloeziewekkende hangmat met een tevreden buurvrouw erin. Het eind van de hangmatloze periode van de datsja is in zicht gekomen.

Hangmat-winkel Marañon bevindt zich aan de bloemenmarkt in Amsterdam. Wanneer de verslaggever arriveert verlaten net twee ziekenbroeders het pand met tussen hen in een broze, oudere dame. De dame is uit een hangmat getuimeld en op de betonnen vloer van de winkel terecht gekomen. “Dit is de eerste keer dat zoiets gebeurt”, zegt verkoopster Lyela geschrokken. Haar ter aarde gestorte cliënte was rechtop op het nog niet uitgevouwen doek gaan zitten. Lyela toont op geroutineerde en bevallige wijze hoe je wél in een hangmat moet gaan liggen. Het doek van de hangmat met beide handen vastpakken, linkerhand voor, rechterhand achter het zitvlak en met het linkerbeen er schuin instappen.

In Marañon zijn Colombiaanse katoenen ikat hangmatten te koop, handgeweven en in zachte kleuren voor ƒ 450; uit hennepvezels (“Twee keer zo sterk als katoen”) en geborduurd voor ƒ 495. Er zijn felkleurige lichtgewicht Mexicaanse hangmatten van ƒ 85 voor één persoon en familysize matten voor ƒ 165 verkrijgbaar. Er bungelen hangstoelen en -stoeltjes aan het plafond en in houten houders hangen hangmatten voor baby's. Voor ƒ 29,50 kan een 'huilbaby' tot bedaren worden gebracht. Een standaard om de hangmat voor de baby in op te hangen kost ƒ 95. Bij alle hangmatten levert Marañon een blaadje waarop bevestigingsknopen staan afgebeeld.

Het probleem 'waar hang ik een hangmat bij afwezigheid van bomen' is bekend. Daarom heeft de Amsterdamse Galerie Kis op initiatief van Marañon twaalf vormgevers opdracht gegeven installaties te ontwerpen om hangmatten op te hangen. De fraaie en soms bizarre staketsels staan in de galerie tentoongesteld. Ware kunstwerken zitten er tussen. Sommige nemen erg veel ruimte in, andere zijn “nog niet uitontwikkeld”, zoals de galeriehouder zegt. Zo te zien zullen het dus wel twee palen worden die in de datsja-tuin moeten worden ingegraven, of zouden er ook snelgroeiende eiken bestaan?

    • Hans Moll