Panorama gebruikt het Securitel-arrest

DEN HAAG, 12 JUNI. Het museum Panorama Mesdag heeft gisteren voor de politierechter in Den Haag een beroep gedaan op het Securitel-arrest.

Het museum staat terecht wegens overtreding van de Wet milieugevaarlijke stoffen bij de verdoeking van het schilderstuk van Mesdag. Daarbij waren de stoffen tolueen en xyleen in schadelijke concentraties vrijgekomen. Ook zouden onvoldoende maatregelen tegen brand zijn genomen.

Volgens de advocaat van Panorama Mesdag zijn de technische voorschriften van het oplosmiddel xyleen, dat als lijmverdunner werd gebruikt, echter niet aangemeld bij de Europese Commissie in Brussel. De officier van justitie sprak dit direct tegen. Volgens het Securitel-arrest had Nederland de eigen technische voorschriften in Brussel moeten melden en laten toetsen op mogelijke handelsbelemmeringen.

De raadsman van het museum vroeg gisteren voor andere delicten tegen het milieu en de gezondheid van de arbeiders vrijspraak. De officier van justitie achtte deze delicten bewezen, maar vond dat Panorama Mesdag al was gestraft door de publiciteit en de lange duur van het onderzoek. Hij matigde zijn eis tot 50.000 gulden boete.

Voor de delicten staat maximaal twaalf jaar celstraf. De uitspraak is vrijdag 27 juni. De strafzaak tegen restauratieleider G. Van Lier is uitgesteld tot na de zomer. (ANP)