Kinderagenda

Cosmic Yoyage

Ieder kind heeft het wel eens op een brief of ansichtkaart geschreven: eerst de naam, dan adres, woonplaats, provincie, Nederland en verder Europa, de wereld om te eindigen met het heelal. Ver, verder, verst. Daar gaat de film Cosmic Voyage in het Haagse Omniversum over. De reis begint op het San Marcoplein in Italië, waar jongeren een soort cirkeldans opvoeren. Dan tienmaal groter zoomt het beeld in op Venetië, het Apenijns Schiereiland, Europa, de wereld en het universum. En steeds verder weg gaat de camera het heelal in, totdat de planeet Aarde een speldeknop is geworden. Maar de weg terug is ook heel bijzonder, want die eindigt in een druppel Hollands water. En dan verder in een molecuul, waar Omniversum-bezoekers doorheen kunnen wandelen en nog kleiner in het atoom en de quark, want vreder kan die reis naar het kleinste der kleinsten (nog) niet. Cosmic Yoyage in het Omniversum, President Kennedylaan 5, Den Haag. Voor kinderen vanaf 10 jaar op di en wo om 13u, 15u en 17u, do t/m zo om 13u, 15u, 17u en 20u. In de zomervakantie is het Omniversum dagelijks geopend en dan is de film te zien om 13u, 15u, 17u en 20u. Res 070-3545454.

Kinderboekentocht

Op 14 juni reist kinderboekenschrijver Mick van Schooneveld met een 50 kinderen in een bus door het land voor een kinderboekenverrassingstocht. Waarheen? Dat weten de kinderen niet, want het moet een verrassingstocht blijven langs allerlei plaatsen in Nederland, waar kinderboekenschrijvers (hun namen moeten geheim blijven) zullen optreden. De bus is vol, maar andere kinderen kunnen de tocht rechtstreeks op radio 2 tussen 10u en 11u, 16u-16u30 en 17u15-17u45 volgen. Een van de plaatsen waar de bus langs komt is het Kinderboekenmuseum, Den Haag. Behalve de 50 kinderen die met de bus meereizen kunnen ook bezoekers van het museum een optreden om 15u45 van ..... bijwonen. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen zich telefonisch aanmelden op 070-3471114. Toegangsprijs is ƒ 3. Ook is er een wedstrijd aan de tocht verbonden: onthoud de namen en de plaatsen die je op radio 2 hoort en schrijf die op een wedstrijdformulier, dat bij bibliotheken en boekhandels verkrijgbaar is. Stuur dat op en maak kans op één van de gesigneerde boekenpakketten van ƒ 200 of om volgend jaar zelf mee te mogen met de Kinderboekenverrassingstocht. Kinderboekenmuseum, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag.

Vaderdag

Nog geen origineel cadeau voor vaderdag kunnen vinden en te oud om te knippen en plakken! Speciaal voor vaders organiseert het luchtvaartmuseum Aviodome op vaderdag 15 juni demonstraties met een historische vluchtsimulator uit 1942. Moeders en kinderen mogen op deze vaderdag bij de demonstraties wel toekijken, maar zullen onder geen enkele voorwaarde in de cockpit van de 'Linktrainer' worden toegelaten. De 'Linktrainer' werd in de Tweede Wereldoorlog gebouwd om piloten die bij de geallieerde luchtmachten in opleiding waren, te trainen in het vliegen door de wolken en bij nacht. Bij dat zogenaamde 'blindvliegen' moest de piloot zijn 'vliegtuig' alleen met uitzicht op de boordinstrumenten besturen. Duizenden vliegers hebben in de Tweede Wereldoorlog en in de jaren daarna voor een deel van hun opleiding gebruik gemaakt van zo'n type vliegsimulator. Tijdens de demonstraties die zondag worden gegeven, zullen vaders worden uitgenodigd om zelf eens 'een rondje te maken'. Vaders die een herinnering aan hun vlucht willen bewaren kunnen voor ƒ 5 een certificaat met een foto van zichzelf in de cockpit meekrijgen. Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome, Schiphol is op vaderdag geopend van 10-17u Inl 020-6041521.

Wilhelmina's Zomers

Vaste bezoekers van de Rotterdamse Wilhelminapier weten dat het er weer aankomt: Wilhelmina's Zomers. Elke woensdagmiddag vanaf 18 juni t/m eind augustus is er voor kinderen om 15u op de Rotterdamse Wilhelminapier, voor Hotel New York wel iets leuks te doen, te zien of te horen? Zo kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar op 18 juni samen met Reinier Sijpkens zelf muziek maken om daarna in een parade door het park te gaan. Een weekje later is er Kabbels en Jauwen, waar Theater Maatje Negentig kinderen meeneemt naar de wereld onder zee. Als het regent of slecht weer is wordt de voorstelling binnen in het hotel gehouden. De toegang is gratis.

Nachtje Volkenkunde

In welk museum mag je zomaar een nachtje slapen tussen de boeddha's? De Verrekijkersclub van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden is een club voor kinderen tussen de 9 en 14 jaar. Voor die Verrekijkers wordt van alles georganiseerd. Zo worden ze ingeschakeld bij het maken van tentoonstellingen, zoals bijvoorbeeld 'op Ontdekkignsreis in Afrika' uit het dagboek van Juan Maria Schuver (1850). De Verrekijkers schreven voor die tentoonstelling ook het persbericht voor de kinderbladen, ze gingen op bezoek bij de nazaten van Juan Maria Schuver. Ook zijn er excursies naar andere musea en workshops. En een keer per jaar is er het 'nachtje slapen'. Dan overnachten en eten de kersverse Verrekijkers in het museum en doen mee met allerlei acitiveiten. Kinderen van 9 jaar en ouder kunnen een inschrijfformulier aanvragen bij de afdeling educatie van het Rijksmuseum voor Volkenkunde, Postbus 212, 2300 AE Leiden. Het lidmaatschap loopt van 1 juli t/m 30 juni en kost ƒ 15 per jaar.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker