Juppé vertrekt als voorzitter RPR

PARIJS, 12 JUNI. Oud-premier Alain Juppé heeft gisteren aangekondigd het voorzitterschap van de Rassemblement pour la République (RPR), de partij van president Jacques Chirac, op te geven. Juppé heeft steun gegeven aan Phillipe Séguin, die hem waarschijnlijk zal opvolgen bij het voor dit najaar geplande partijcongres van de neo-gaullistische RPR op 6 juli.

Alain Juppé houdt zichzelf verantwoordelijk voor de nederlaag van zijn partij bij de verkiezingen van 25 mei en 1 juni, die door de socialisten van de nieuwe premier Lionel Jospin werden gewonnen. Juppé is volgens velen degene geweest die Chirac heeft overgehaald om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. “Het is normaal, rechtvaardig en in ieder geval in overeenstemming met de gewoonte om conclusies te trekken uit het echec”, aldus Juppé, die wel parlementslid blijft.

De 51-jarige Juppé nam in november 1994 het leiderschap van de RPR over van Chirac, nadat die zich kandidaat had gesteld voor het presidentschap. Chirac benoemde hem in mei 1995 tot premier. De koele Juppé raakte met zijn voorgenomen strenge bezuinigingsbeleid snel zeer impopulair bij de Franse kiezers. Toen de eerste verkiezingsronde een slecht resultaat voor de RPR liet zien, hoopte Chirac het tij in de tweede ronde te keren door Juppé als eerste gegadigde voor het premierschap in te ruilen voor de populaire RPR-fractievoorzitter Séguin, die sociale gezicht van de partij vertegenwoordigt.

Séguin werd dinsdag unaniem door de RPR opnieuw als leider van de fractie aangewezen. “We zijn nu klaar voor de vernieuwing”, zei Séguin gisteren. “Om die te bereiken, stel ik me kandidaat voor het partijvoorzitterschap.” (AFP, Reuter)