Itzik Galili leider Dansvoorziening

DEN HAAG, 12 JUNI. De Israëlische choreograaf Itzik Galili is woensdag voorgedragen als artistiek leider van de nieuwe Noordelijke Dansvoorziening. De speciale commissie Noordelijke Dansvoorziening meldt dit in een rapport voor staatssecretaris Nuis (Cultuur).

De commissie meent dat Galili zijn sporen heeft verdiend als choreograaf, zowel in Nederland als daarbuiten. Zijn producties zijn geschikt voor grote en middelgrote zalen en zijn interessant voor een breed publiek.

Itzik Galili is in 1961 in Tel Aviv (Israël) geboren. In 1992 won hij de publieksprijs tijdens het Internationaal Choreografen Concours in Groningen voor The Butterfly Effect. Sindsdien creëerde hij werken voor binnen- en buitenlandse gezelschappen en festivals, onder meer voor Scapino in Rotterdam, Nederlands Dans Theater II, Het Nationale Ballet, Holland Festival, de Batsheva Dans Company en het Gulbenkian Ballet Portugal.

De nieuwe dansvoorziening krijgt Groningen als standplaats en de drie noordelijke provincies als “verzorgingsgebied”. De voorziening moet volgens het rapport gericht zijn op “de stimulering van een dansklimaat in de regio”. Op termijn moet het dansgezelschap in staat zijn producties te maken die in heel Nederland en het buitenland gespeeld kunnen worden.

De Commissie Noordelijke Dansvoorziening werd op 18 maart van dit jaar ingesteld door Nuis met als taak een dansvoorziening voor te bereiden voor de noordelijke provincies. In de Cultuurnota 1997-2000 heeft Nuis 1,1 miljoen gereserveerd voor de dans in het Noorden, na het wegvallen van de subsidie aan de Groningse dansgroep Reflex. (ANP)