Italianen schieten op boot; Albanese vluchtelingen teruggedreven

TIRANA, 12 JUNI. Een Italiaans kustwachtschip heeft gisteren met schoten voor de boeg verhinderd dat een Albanees vrachtschip met zevenhonderd vluchtelingen opstoomde naar Italië. De Italianen openden het vuur nadat ze vanaf de Albanese boot waren beschoten.

Het incident deed zich voor voor de kust bij Durrës, de belangrijkste Albanese havenstad. Het Albanese schip, een roestig vrachtschip van dertig meter lang, was uit Durrës vertrokken met rond zevenhonderd Albanezen die de chaos en de anarchie in hun land wilden ontvluchten.

Twee schepen van de Italiaanse kustwacht trachtten twee uur lang het vrachtschip dwingen naar Durrës terug te keren. Ze spanden daartoe touwen voor de boeg van de Albanees. Maar tot twee keer toe sprongen Albanezen in zee om de touwen door te snijden.

Toen vanaf het Albanese schip op de Italiaanse schepen werd geschoten, schoot een van de Italiaanse schepen terug. Daarop draaide het Albanese vrachtschip om en zette het weer koers naar Durrës. Volgens de vluchtelingen had de Italiaan alleen lichtspoormunitie afgevuurd.

Bij het verlaten van het schip werden de vluchtelingen op wapens onderzocht. Die werden niet gevonden, maar een van de vluchtelingen vertelde dat ze had gezien hoe vlak voor de haven handgranaten in het water waren gegooid. Twee mensen werden aangehouden op de verdenking, op het Italiaanse schip te hebben geschoten.

Het incident is een nieuwe illustratie van de chaos die nog steeds in Albanië domineert. Niemand raakte gewond, maar nog altijd vallen er in Albanië veel doden. In het zuiden werden gisteren vijf Albanezen, vier mannen en een vrouw, doodgeslagen, even nadat ze hun land vanuit Griekenland waren binnengekomen. De vijf waren door de Grieken als illegalen uitgezet. Een paar meter over de grens werden ze aangehouden door een groepje bendeleden die hen beroofden en vervolgens doodsloegen.

De leider van de regerende Democratische Partij, Tritan Shehu, heeft gisteren gezegd dat de verkiezingen van 29 juni “tot elke prijs” zullen doorgaan, ondanks de voortdurende ruzies tussen de politieke partijen en ondanks de chaos en de wetteloosheid in grote delen van Albanië.

hehu gaf toe dat die chaos een normale verkiezingscampagne in de weg staat. “Sommige gebieden zijn door extremisten overgenomen”, aldus Shehu tijdens een bezoek aan Athene.

Gisteren zijn zelfs militairen van de internationale troepenmacht in Albanië, die moet toezien op de ongehinderde uitdeling van hulpgoederen, aangevallen. Soldaten werden onder vuur genomen toen ze een voedselkonvooi begeleidden.

Er werd niemand geraakt. Het was voor het eerst dat soldaten van de internationale troepenmacht onder vuur zijn genomen. (Reuter, AP)