Hans van Manen

Foto: DEN HAAG - Met de uitvoering van vijf van de meer dan honderd balletten die de choreograaf in zijn ruim veertigjarige loopbaan gemaakt heeft, vierde Het Nederlands Dans Theater gisteravond in het Lucent Danstheater in Den Haag de 65ste verjaardag van Hans van Manen. Televisiepresentator Paul de Leeuw die het liber amicorum overhandigde zei de aanwezigheid van koningin Beatrix en prins Claus bij de gala-voorstelling “een probleempje” te vinden.

Er waren nu immers “twee koninginnen” in de zaal: “Hare Majesteit en Hare Hans”. Artistiek leider Jirí Kylián die samen met vrienden van Van Manen een feestballet maakte, zei dat de choreograaf zolang als hij wil kan aanblijven bij het Nederlands Dans Theater. Van Manen is inderdaad niet van plan te stoppen. Op 14 juni gaat in het Holland Festival een nieuw werk van zijn hand in première, bij Het Nationale Ballet.

(Foto Bas Czerwinski)