Gevechten bij luchthaven Brazzaville

BRAZZAVILLE - Franse en Congolese burgers zoeken dekking achter een muur, onder bescherming van een Franse militair, wanneer gevechten uitbreken bij de luchthaven van Brazzaville. In de Congolese hoofdstad is gisteravond een wederzijds staakt-het-vuren afgekondigd tussen de Cobra-militie van de voormalige Congolese president Denis Sassou-Nguesso en het leger van president Pascal Lissouba, die al een week slaags zijn.

Met uitzondering van sporadische schietpartijen rond het vliegveld bleef het vannacht rustig. Nadat president Lissouba gistermiddag een eenzijdig staakt-het-vuren had afgekondigd, vroeg Sassou-Nguesso 's avonds via de radio “de wapens te laten zwijgen”. De ex-president gaf als reden “de noodzaak van doorzichtige presidentsverkiezingen in juli en bewegingsvrijheid van kandidaten en kiezers in het hele land.” Sassou-Nguesso stelt zich kandidaat voor de verkiezingen. (Foto Reuter)